Hoe snoei ik mijn rozen?

Rozen zijn een blikvanger in elke tuin. Als je ze elk jaar goed snoeit, dan heb je jaar na jaar prachtig bloeiende rozen. Maar hoe snoei je rozen nu het best?

Ik hou van rozen in alle vormen en kleuren: struikrozen, klimrozen of stamrozen. Niet voor niets worden rozen de bloemen van passie en romantiek genoemd. Door te snoeien heb je jaar na jaar genot van je rozen.

Waarom snoei je rozen?

Er zijn een aantal redenen waarom je elk jaar moet snoeien:

  • Elk jaar prachtig bloeiende rozen. Door te snoeien beperk je de grootte van de plant, zodat er volop energie gestoken kan worden in nieuwe takken en nieuwe, mooie bloemen.
  • Betere bescherming in de winter. Een gesnoeide roos is compacter waardoor het eenvoudiger is om (in het geval van een stamroos)  een vliesdoek rond de plant aan te brengen. Stamrozen zijn gevoeliger voor vorst omdat dat eigenlijk rozen zijn die gekweekt zijn op een onderstam. Vooral dat punt tussen de onderstam en de roos is het meest vorstgevoelig.
  • Gezonde rozen. Bij het snoeien, snoei je ook de ongezonde en dode stukken van de plant weg. Door er bovendien voor te zorgen dat de plant licht en lucht doorlaat aan de binnenkant, heb je minder last van ziektes.

Hoe snoeien?

Om rozen te snoeien, heb je het juiste materiaal nodig. Een scherpe snoeischaar is het belangrijkste, maar ook een paar stevige werkhandschoenen mogen zeker niet ontbreken. Want je kent het spreekwoord wel: geen rozen zonder doornen. Tenslotte nog een stevige emmer om het snoeiafval in te steken. Bij Engelbert Strauss vind je o.a. dit materiaal.

Het snoeien zelf is eigenlijk niet zo moeilijk: je snoeit telkens juist boven een oog (je laat het oog zelf dus staan). Voor de snoei:

roosoogvoor_1038px

Na de snoei:

roosoogna_1038px

Let er op dat je steeds een schuine snede maakt zodat het water kan weglopen. Zo vermijd je schimmelinfecties.

Naast het insnoeien van gezonde takken, verwijder je best alle dode hout en binnenste takken die gekruist lopen. Op die manier laat het binnenste gedeelte ook lucht en licht door zodat je minder kans op ziektes hebt.

Wanneer snoeien?

Ik snoei mijn rozen in het najaar, net voor de winter. Op die manier zijn mijn stamrozen reeds compact en kan ik er snel een vliesdoek rond doen van zodra er ‘s nachts vorst voorspeld wordt. Ik snoei ze dan ook zover terug dat het vliesdoek er gemakkelijk rond past.

In het voorjaar kun je dan eventueel nog wat dieper insnoeien op basis van de uitlopers die er op dat moment al zijn.

Je hoeft niet zo bang te zijn om te veel weg te snoeien.

Voor de snoeibeurt in de herfst:

roosvoorsnoei

Na de snoeibeurt in de herfst:

roosnasnoei

Meer lezen over het snoeien van planten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *