Hoe red ik het milieu?

Hoe red ik het milieu?
Er is een klimaatakkoord in Parijs! De wereldleiders zijn een voorstel overeengekomen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken zodat het hier nog leefbaar blijft voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Toch is dit geen teken dat we nu op onze lauweren kunnen rusten: het begint nu pas. Hoe kunnen we ons steentje bijdragen?
We moeten zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas en olie. Waarom? Omdat fossiele brandstoffen beperkt zijn. Sowieso geraken ze op. We kunnen beter nu al proberen zonder te leven. Bovendien is het de enige manier waarop we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot maximum 2° Celsius.

Uitstoot van CO2

Wereldwijd gezien komt de CO2 hoofdzakelijk van:
  • China: 28%
  • VS: 14%
  • Europa: 10%
Als we het per sector bekijken, komt de CO2 voornamelijk van:
  • verwarming
  • verkeer
  • landbouw
  • industrie

Betekent dit dat enkel de inwoners van China moeten minder uitstoten op het gebied van verwarming. Helemaal niet! De VS en Europa zijn namelijk de historische vervuilers. Wij vervuilen al sinds het begin van de 19de eeuw. China pas vanaf 1960. Wij moeten dus ook onze verantwoordelijkheid nemen!

Wat kan ik doen?

Een veelgehoord argument is: ik, als individueel persoon, kan niet veel doen of het heeft toch weinig zin: het is de schuld van de industrie. Als je dat denkt, ben je niet goed bezig. Elke gram CO2 die uitgespaard wordt, is een extra gram ten goede van het milieu en het overleven op onze planeet. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen of kleinkinderen.

Dus wat kan je doen in de praktijk?

  • Beperken van verplaatsingen met de auto. Gebruik voor kleine verplaatsingen je (elektrische) fiets of ga te voet. Denk bewust na of je wel echt je auto nodig hebt en gebruik deze zo weinig mogelijk.
  • Verplaats je zo weinig mogelijk per vliegtuig. Een vliegtuig verbruikt per persoon per 100 km zo’n 9.1 liter brandstof. Heel veel dus en beter te vermijden!
  • Eet minder vlees. Een groot deel van de broeikasgassen is afkomstig van de landbouw en dan voornamelijk van het kweken van koeien. Eet eens vaker vegetarisch en wat minder biefstuk. Een westerse koe produceert jaarlijks zo’n 120 kg methaangas per jaar. Een schaap zo’n 8 kg en een varken 1,5 kg per jaar.
  • Minder vervuilende auto’s. Wil je dan toch verplaatsingen doen met de auto, kies dan een milieuvriendelijke auto. De dieselwagen scoort het slechtst. Kies liever voor een CNG wagen of een elektrische wagen. Die kosten wel wat meer, maar voor een elektrische wagen zijn er in de meeste landen fiscale voordelen. Als je natuurlijk heel weinig kilometers doet met je wagen, is misschien een tweedehands kleine benzinewagen voorlopig de beste (qua milieu en kostprijs) keuze. Hopelijk worden elektrische wagens in de toekomst veel goedkoper én komen er veel meer laadpunten!
  • Milieuvriendelijke energie. Plaats zonnepanelen op je dak. Niets houd je tegenwoordig nog tegen om je dak vol zonnepanelen te leggen. De prijs is de afgelopen jaren sterk gedaald (ook al krijg je dan minder tot geen subsidies meer). Heb je geen zuidgericht dak of woon je in een huurwoning, koop je elektriciteit dan van een groene leverancier zoals bijvoorbeeld Ecopower, waar 100% van de elektriciteit groen is.
  • Zuinig verwarmen. Probeer te verwarmen met een warmtepomp als het kan. Of elektrisch, waarbij de elektriciteit opgewekt wordt door je eigen zonnepanelen. Probeer verwarming op stookolie of gas zoveel mogelijk te vermijden. Verwarm je nog met radiatoren of convectoren, dan kun je ook het milieu sparen door de verwarming een graadje lager te zetten. Ook verluchten is heel belangrijk, want vochtige lucht warmt minder snel op.
  • Opslag van elektriciteit. Investeer (als je wat geld liggen hebt) in een batterij zoals bijvoorbeeld de Tesla Powerwall om je teveel geproduceerde elektriciteit van je zonnepanelen op te slaan voor ‘s nachts. Zo word je ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De opslag van elektriciteit staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. Hopelijk verandert dit snel.

Wat doe ik?

  • Verwarming. Ik verwarm met stookolie (ik weet het: het is een schande!). Momenteel heb ik nog geen ander alternatief omdat ik in mijn huis radiatoren en convectoren heb en deze niet goed werken in combinatie met een warmtepomp. Ik heb wel een systeem van zones in mijn huis, zodat elke zone apart verwarmd wordt in plaats van 1 globale kamerthermostaat. Bovendien zet ik mijn verwarming een graadje lager en trek ik een extra trui aan als het wat kouder wordt. Zo spaar ik toch al wat C02 uit. Maar ik zou graag mijn verwarming milieuvriendelijker maken. Dit is een werkpunt voor mij.
  • Vervoer. Voor lange afstanden gebruik ik mijn auto. In ons gezin is er zowel een benzine auto als een diesel auto. Voor korte afstanden (minder dan 3 kilometer) gebruiken we wel een elektrische fiets of gaan we te voet, toch zoveel mogelijk.
  • Verlichting. Ik heb ons volledige huis voorzien van ledlampen (90%) en spaarlampen (10%). Zo verbruikt alle verlichting (als ik alles tezamen zou aanzetten) maximum 850W, wat toch niet zoveel meer is.
  • Vliegtuig. Hier haal ik alle punten: ik ga nooit op reis met het vliegtuig en daar ben ik trots op.
  • Vlees eten. Ik probeer minstens 1 keer per week vegetarisch te eten. Op de dagen dat ik vlees eet, probeer ik minder vlees te eten. Ook al hou ik van een lekkere biefstuk, sappig gegrild varkenshaasje, heerlijk stoofvlees met Leffe, of Luikse balletjes; ik probeer te genieten met mate.
  • Zonnepanelen. Ik heb zonnepanelen op ons zuidgericht dak geïnstalleerd. Hiermee wek ik heel wat van ons jaarlijks verbruik zelf op. De elektriciteit die ik nog extra nodig heb, is bovendien 100% groen.

Wat doe jij om het milieu te redden?

Foto: EssentNieuws

2 gedachten over “ Hoe red ik het milieu?”

  1. Interessant! Ook ik ben blij met het akkoord 😀 Zelf ben ik al jarenlang vegetariër en reis ik het liefst met de bus of de fiets (alhoewel met de fiets nu niet meer). Een verwarming hebben we niet en ik let erg op het water en elektragebruik. Ook omdat hier in Colombia een tekort aan beiden dreigt door het genomeen El Niño. Vliegen doe ik niet heel vaak, maarja om bij mijn ouders te komen moet ik wel…

    1. Sabine, goed te horen dat jij ook bewust bezig bent met het milieu. En uiteraard heeft iedereen zijn eigen leefwijze. Voor jou betekent dat af en toe eens vliegen, voor mij betekent dat grote afstanden afleggen met de auto en mijn huis verwarmen. Maar ik denk dat het heel belangrijk is om hier bewust mee bezig te zijn. Mij motiveert dat om elk jaar te proberen om het weer iets beter te doen dan het jaar ervoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *