Hoe lang duurt het om een gewoonte aan te leren?

Hoe lang duurt het om een gewoonte aan te leren?
Je hebt het vast wel al eens gehoord: om een nieuwe gewoonte aan te leren moet je het 21 dagen volhouden. Maar nu blijkt dat helemaal niet te kloppen.

De bewering zou komen van de plastisch chirurg Maxwell Maltz die merkte dat zijn patiënten na zo’n 21 dagen begonnen te wennen aan hun nieuwe lijf. Dit stoelde echter niet op wetenschappelijk onderzoek en werd zomaar overgenomen door tal van psychologen en schrijvers van zelfhulpboeken. De 21 dagen regel is echter een mythe.

Een nieuwe gewoonte aanleren

Nu blijkt dat het veel langer duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Uit een studie van 2009 door psychologisch onderzoeker Philippa Lally blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt vooraleer ons nieuwe gedrag een automatisme wordt. Bovendien is bewezen dat hoe moeilijker het voornemen is, hoe langer het duurt. Hoe lang verschilt volgens het voornemen en de persoon, maar varieert in het onderzoek tussen de 18 en 254 dagen.

 

Wat is een gewoonte?
Een gewoonte kun je definiëren als gedrag dat je automatisch uitvoert omdat je het in het verleden herhaaldelijk hebt uitgevoerd.
Een gewoonte is dus iets wat je doet op automatische piloot, zonder er bij na te denken.

Hoe leer je best een gewoonte aan?

Bij het vormen van een gewoonte is het belangrijk dat je aan een signaal (of trigger) blootgesteld wordt om je eraan te herinneren dat je de actie (het gewenste gedrag) moet uitvoeren. Stel dat je als gewoonte wilt aanleren om elke morgen je tanden te poetsen. Als je ‘s morgens opstaat en je badkamer binnenkomt, zie je je tandenborstel. Dit is dan het signaal om je tanden te poetsen.
Het is ook belangrijk om zo weinig mogelijk het gedrag dat je tot gewoonte wilt omvormen, over te slaan tijdens deze periode. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat één keer overslaan echt niet zo erg is, is het wel duidelijk dat teveel overslaan leidt tot niet slagen.

Geef niet te snel op!

Belangrijk is dat je niet snel opgeeft, want het kan wel een hele tijd duren om een nieuwe gewoonte aan te leren. Gemiddeld duurt dit ongeveer 66 dagen, oa. afhankelijk van hoe moeilijk het voornemen is. Deel grote voornemens dus beter op in kleinere voornemens die je sneller tot gewoonte kunt aanleren. Anders is het risico te groot dat het je niet lukt. En dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *