Hoe krijg je ontleende boeken op je e-reader?

Hoe krijg je ontleende boeken op je e-reader?

E-boeken die je ontleend in de bibliotheek kun je op je eigen e-reader zetten. Lekker makkelijk. Zo doe je het.

E-boeken die je aankoopt of download via internet kun je via Calibre makkelijk op je e-reader krijgen. Dit omdat er meestal geen kopieerbeveiliging (DRM) op die e-boeken aanwezig is.

Als je e-boeken ontleent in een bibliotheek die aangesloten is bij het CloudLibrary platform, dan zit er een kopieerbeveiliging op de boeken en kun je de boeken ook maar een beperkte periode lezen op je e-reader. Om deze boeken op je e-reader te krijgen moet je eerst de CloudLibrary app installeren op je computer. Je kunt de CloudLibrary app ook installeren op je smartphone of tablet om de e-boeken daarop te lezen.

Installatie CloudLibrary app

Download de Windows 10 app op https://www.yourcloudlibrary.com/nl/windows/ en installeer deze. Bij de eerste uitvoering van de applicatie moet je je land, provincie en bibliotheek kiezen.

Kies ‘BE – Belgium’ als land:

Kies ‘BE-VEB – E-boeken Vlaanderen en Brussel’ als provincie:

Kies ‘de Bib’ als bibliotheek:

Vervolgens log je in met je Mijn Bibliotheek-profiel:

Tenslotte moet je nog op ‘Activeren’ klikken om je computer toe te laten om e-boeken van CloudLibrary te downloaden en lezen:

Nu de installatie en instellingen achter de rug zijn, kun je e-boeken ontlenen en op je e-reader zetten.

E-boeken ontlenen

In de CloudLibrary app zie je de volledige catalogus van e-boeken die je kunt ontlenen. Is een boek niet meer beschikbaar dan kun je het zelfs reserveren en word je verwittigd als het beschikbaar is.

Na het maken van je keuze en als het boek nog beschikbaar is, kun je het ontlenen door op de groene knop te klikken:

Hierna komt het boek op je boekenplank terecht waar je een overzicht ziet van alle ontleende boeken en per boek hoelang de uitleningstermijn nog loopt.

Koppel nu je e-reader aan op je computer via een Usb-kabel. CloudLibrary detecteert je e-reader (Kobo eReader in mijn geval) en je kunt nu de boeken die je wenst op je e-reader plaatsen door op de groene knop te klikken:

Als dit gelukt is, mag je je e-reader loskoppelen van je computer en kun je beginnen met lezen!

Uitleningstermijn

Je kunt een boek steeds vervroegd terug indienen door op de rode knop te klikken:

Van zodra een boek verlopen is, zal je een melding krijgen op je e-reader en wordt het boek automatisch terug ingediend. Je moet het boek wel nog zelf verwijderen van je e-reader:

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *