Hoe krijg je je ebooks op je e-reader?

Om ebooks op je e-reader te zetten, gebruik je waarschijnlijk de software die is meegeleverd met je e-reader. Of misschien download jij je ebooks wel rechtstreeks vanaf je e-reader? Maar heb je dan al aan een backup van je ebooks gedacht?

Je bent ondertussen wel al overtuigd van de voordelen van ebooks en je weet ook al of je liefst een e-reader of een tablet gebruikt om te lezen. Hoe je aan je boeken geraakt heeft voor jou ook al geen geheimen meer. Maar hoe krijg je je ebooks nu nog op je e-reader?

Elk merk van e-reader heeft zijn eigen software om je ebooks op je e-reader te zetten. De ene software is wat gebruiksvriendelijker dan de andere of biedt wat meer mogelijkheden naar beheer van je boeken toe. Een alternatief programma met meer mogelijkheden, dat bovendien volledig open source (en dus gratis) is en dat werkt met de meeste e-readers is calibre. Met calibre kun je eenvoudig je gedownloade (of zelfgemaakte) ebooks op je e-reader zetten. Afhankelijk van het type e-reader worden de ebooks automatisch geconverteerd naar het goede formaat.

Afhankelijk van het merk van je e-reader moeten je boeken in een bepaald formaat zijn. In Nederland en België is het epub formaat de standaard. De readers die je daar koopt ondersteunen dus dit formaat. Koop je bijvoorbeeld een Kindle (die Amerikaans is), dan is het formaat van de ebooks mobi. Met calibre worden boeken automatisch naar het goede formaat geconverteerd en speelt het dus geen rol meer welke type boeken je aankoopt.

Hoe begin je er nu aan?

 1. Download en installeer calibre. Calibre is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Je vindt de download hier.
  calibre_setup
 2. Voeg je ebooks toe. Je ebooks toevoegen kan door ze te slepen in calibre of door op de knop boeken toevoegen te klikken.
  calibre_add
 3. Sluit je e-reader aan. Verbind je e-reader via een USB kabel met je computer. Afhankelijk van het type e-reader moet je op het scherm van je e-reader nog Gegevensoverdrachtmodus kiezen. Er verschijnt een extra kolom in calibre met de aanduiding of het boek al op je e-reader staat. Staat er nog geen enkel boek op je e-reader dan is deze kolom volledig leeg.
  calibre_ereader_connected
 4. Kies boeken om op je e-reader te zetten. Selecteer de boeken die je op je e-reader wil zetten. Je kunt meerdere boeken selecteren door de shift of control toets ingedrukt te houden. Om een aansluitende reeks boeken te selecteren: klik op het eerste boek, houd shift ingedrukt en klik dan op het laatste boek. Wil je een aantal willekeurige boeken selecteren, klik dan op de boeken die je wil, terwijl je de control toets ingedrukt houdt.
  calibre_boeken_selected
 5. Zet de boeken op je e-reader. Klik rechts op een geselecteerd boek en kies Naar apparaat sturen en daarna Naar hoofdgeheugen sturen. Als alles goed is, stuurt calibre de geselecteerde boeken nu door naar je e-reader. Afhankelijk van het type e-reader worden de boeken automatisch naar het goede formaat geconverteerd. Dit werkt dus zowel voor Kindle e-readers als e-readers die werken volgens het epub formaat.
  calibre_ereader_send
  Onderaan het scherm kun je de voortgang volgen.
  calibre_taken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *