Hoe kies jij voor de juiste tochtstrip?

Hoe kies jij voor de juiste tochtstrip?

Een lekker warm gevoel in huis en bovendien nog besparen op je verwarmingskosten? Met de juiste tochtstrip kan het.

In een gemiddeld gezin zijn de hoogste energiekosten je verwarmingskosten. Controleer het zelf maar even door alle energiekosten(zoals elektriciteit, water, gas) maandelijks bij te houden gedurende een jaar. Je kunt dus het beste proberen zoveel mogelijk te besparen op je verwarmingskosten zonder aan comfort in te boeten.

Tochtstrip

Een tochtstrip kan je helpen om de tocht buiten te houden waardoor je een aangenamer gevoel krijgt in je huis. Dit komt omdat je zo de temperatuur constanter kunt houden. Bovendien helpt een tochtstrip om te besparen op je verwarmingskosten.

Ben je niet zeker of je ongewenste tocht hebt? Ga dan met je hand of het vlammetje van een aansteker langs je deuren en ramen (pas hierbij wel op dat je niet te dicht bij je gordijnen komt). Voel je de tocht met je hand of flikkert het vlammetje of gaat het zelfs uit, dan heb je de tochtplek gevonden. Controleer zo grondig als je kunt alle deuren en ramen om alle tochtplekken op te sporen.

Let er wel op dat je je vooral richt op overgangen naar buiten en niet-verwarmde ruimtes. Het is belangrijk dat er tussen de verwarmde ruimtes voldoende luchtcirculatie blijft.

Keuze van tochtstrip

Een tochtstrip bestaat in verschillende materialen en vormen: kunststof, isolatieschuim, rubber (iets duurder maar gaan wel langer mee) en aluminium. Een tochtstrip in aluminium en rubber wordt vaak gebruikt onderaan een deur.

De vorm wordt meestal beschreven volgens de letter waarop ze lijken: zo  heb je E, D, P, O, V en I vormen. Lees steeds goed op de verpakking welke vorm het beste past voor jouw situatie. Dit is afhankelijk van de locatie, de kier die je wenst te overbruggen, de gewenste uitvoering en of je een meer definitieve oplossing of tijdelijke oplossing wenst.

Een tochtstrip kun je eenvoudig zelf plaatsen. Eenmaal je de goede vorm, het gewenste materiaal en de juiste afmetingen hebt, zorg je ervoor dat de plaats waar je de tochtstrip wil aanbrengen goed schoon is zodat het goed kleeft op het oppervlak. Een tochtstrip is dikwijls zelfklevend wat het aanbrengen makkelijk maakt. Voor deuren kun je een borstelstrip vinden: dit is een tochtstrip met een borstel eraan en is eenvoudig met schroefjes te bevestigen aan je deur.

Wil je nog meer tips om slimmer te verwarmen, lees dan zeker na hoe je je huis slimmer en goedkoper kunt verwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *