Hoe kies je de juiste grasmaaier?

Nu het weer beter wordt, moeten we ongeveer wekelijks ons gras afrijden om te kunnen genieten van een mooie dichte grasmat. Welke grasmaaier is nu de beste?

Welke soort grasmaaier je kiest, hangt van een aantal factoren af. De belangrijkste is misschien wel de grootte van je gazon: zo ga je geen voetbalveld maaien met een handmaaier en ga je je geen zitmaaier aanschaffen voor een klein stadstuintje.

Welk soorten grasmaaiers bestaan er?

Handmaaier

De handmaaier is volledig aangedreven door je eigen spierkracht en is dus het meest milieuvriendelijk. De ronddraaiende kooi zorgt bovendien voor het mooiste maairesultaat. De handmaaier is wel enkel geschikt voor kleine tuinen omdat het een intensief werkje is.

Elektrische grasmaaier

De elektrische grasmaaier werkt op netstroom en is geschikt voor de kleine tot middelgrote tuin. Deze soort grasmaaier heeft weinig onderhoud nodig en het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en verlengkabel. En dat kan ook het nadeel zijn: je moet altijd rekening houden met die verlengkabel. Heb je een mooi rechthoekig gazon, dan vormt dit geen probleem. Het wordt een ander verhaal als er bomen of struiken in je gazon staan.

Accu grasmaaier

Een speciaal type elektrische grasmaaier is de accumaaier. Je hebt de voordelen van de elektrische grasmaaier, maar dan zonder het nadeel van de storende kabel. Nadeel hier is de gebruiksduur van de accu. Wil je je volledige gazon maaien zonder tussentijds je accu te moeten opladen, dan gebruik je de accu grasmaaier best in kleine tot middelgrote tuinen. Let wel: accu’s worden steeds krachtiger en beter.

Benzinemaaier

De benzinemaaier heeft een krachtige benzinemotor die het geschikt maakt voor grote tuinen. Minder milieuvriendelijk wegens het gebruik van een fossiele brandstof, maar uitermate krachtig en flexibel. Benzinemaaiers zijn zwaarder in gebruik dan elektrische maaiers. Kies daarom best voor een zelftrekkend model.

Zitmaaier

De zitmaaier is een speciaal type van benzinemaaier waarbij je niet achter je grasmachine moet aanlopen, maar er kunt opzitten. De maaibreedte van een zitmaaier is bovendien meestal breder, waardoor je sneller de klus geklaard hebt. Ideaal dus voor hele grote tuinen.

Robotmaaier

Helemaal geen zin om je bezig te houden met het maaien van je gras? Dan kies je best voor een robotmaaier. De robotmaaier maait volledig automatisch je gras en herlaadt ook automatisch de accu tussenin.

Keuze grasmaaier

Afhankelijk van de grootte van je tuin en je persoonlijke voorkeur, kies je de meest geschikte grasmaaier. Nog even een overzicht:

  • Klein gazon (< 200 m²). Voor een kleine tuin heb je de keuze tussen een handmaaier, een elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier.
  • Middelgroot gazon ( 200 – 400 m²). Hier kies je best een elektrische maaier, een accu maaier, benzine maaier of robotmaaier.
  • Groot gazon (> 400 m²). Hier kijk je best naar een benzine maaier, een robot maaier of een zitmaaier.

Hou er rekening mee om het maaien van je gras steeds op een veilige manier te doen: gebruik beschermende kledij en schoenen. Bij het gebruik van een benzinemaaier gebruik je best ook nog gehoorbeschermers. Dit alles en nog veel meer vind je oa. bij Engelbert strauss.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd je eigen grasmachine bouwen die werkt op gras 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *