Hoe je vandaag al kunt beginnen met sparen

Hoe je vandaag al kunt beginnen met sparen

Moeite met sparen nu het leven duurder wordt? Met deze tips lukt het je vast om bewust om te gaan met je geld.

Verstandig omgaan met je geld is belangrijk als je financiële problemen wil vermijden en alle toekomstplannen wil verwezenlijken. In minder voorspoedige tijden geeft dit je ook wat meer ademruimte.

Een aantal tips om bewuster met je geld om te gaan:

  1. Weet hoeveel geld er binnenkomt en buitengaat. Als je dit nog niet doet, is dit misschien wel de belangrijkste actie die je kunt ondernemen. Je kunt je inkomsten en uitgaven bijhouden in een schriftje of digitaal in een Excel bestand. Tip: gebruik je één rekening voor je inkomsten en dagelijkse kosten, ga dan na of je dit via je bank app kunt exporteren. Dat spaart je een pak manueel werk uit.
  2. Zorg voor een buffer. Om een onvoorziene uitgave in de toekomst te kunnen betalen, zet je best nu al voldoende geld opzij op een spaarrekening. Een buffer is er niet alleen voor onvoorziene uitgaven maar kun je ook aanleggen om te sparen voor je droomhuis, een nieuwe auto, een reisje of andere toekomstplannen. Tip: kies voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente. Zo groeit je buffer nog sneller aan!
  3. Betaal jezelf eerst. Een algemene richtlijn is om 10% van je inkomen te sparen. Een handig trucje om dit makkelijker te maken, is door jezelf eerst te betalen: van zodra je loon op je rekening komt, schrijf je 10% (of een ander percentage dat voor jou lukt) over naar je spaarrekening. Zo kun je dit geld alvast niet meer uitgeven. Tip: in je bank app kunt je dit automatiseren want je loon wordt meestal in dezelfde periode van de maand gestort.
  4. Beperk je uitgaven. Kun je te weinig sparen? Dan kun je proberen om je uitgaven te beperken. Zo kun je je vaste lasten verminderen, goedkoper winkelen of veranderen van energieleverancier. Meer tips vind je in het artikel geld besparen doe je zo. Tip: bedenk ook of je alle streaming abonnementen en abonnementen op tijdschriften en kranten wel echt nodig hebt.
  5. Verhoog je inkomsten. Dit kun je doen door een bijbaan te nemen of door spulletjes die je niet meer gebruikt te verkopen. Of misschien ben je wel creatief en kun je zelfgemaakte producten verkopen via internet? Tip: je kunt ook opslag vragen aan je werkgever of een andere job zoeken om je inkomsten te verhogen.
  6. Hoe vroeger je start, hoe beter. Bewust omgaan met geld en sparen is iets waar het nooit te laat voor is. De beste tijd om te starten is nu! Heb je (klein)kinderen, leer hen dan ook zo vroeg mogelijk het belang van sparen: open een kinderspaarrekening met een interessante spaarrente en leuke voorwaarden. Tip: geef je (klein)kind zakgeld en laat ze zien dat sparen loont.

Ik hoop dat je met deze tips inspiratie hebt om bewust met je geld om te gaan en voldoende geld opzij kan zetten om al je toekomstplannen te realiseren. Welke tips werken best voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *