Hoe gebruik je dropbox binnen je gezin?

Werk je thuis met 2 of meer gezinsleden op dezelfde windows account, maar heb je elk een aparte dropbox account? Hoe kun je beide dropbox accounts tegelijk gebruiken?

Dropbox is een programma waarmee je bestanden kunt delen tussen meerdere computers. Je kunt het gebruiken voor documenten, foto’s, video’s, muziekbestanden. Ook kun je het als back-up gebruiken voor je belangrijkste bestanden.

Hoe werkt dropbox?

Je installeert dropbox op 1 of meerdere computers. Door bestanden in de dropbox folder te plaatsen, komen deze in de online dropbox ruimte terecht. Op elke computer waarop dropbox geïnstalleerd staat, worden de bestanden gesynchroniseerd. Dit betekent dat je overal toegang hebt tot deze bestanden. Bovendien zijn je bestanden afgeschermd door middel van een paswoord zodat niemand anders er toegang tot heeft. Wel is het mogelijk om bestanden met andere mensen te delen als je dat wilt.

Smartphone

Heb je een smartphone, dan kun je dropbox daar ook op installeren. Er bestaan apps voor zowel iOS, Android als Windows Phone (hoewel voor deze laatste nog geen officiële app). De belangrijkste reden om dropbox op je smartphone te installeren, is om je foto’s direct beschikbaar te hebben op je computer zonder een kabel te gebruiken of manueel over te kopiëren.

Meerdere accounts op 1 computer

Heb je in je gezin meerdere dropbox accounts, dan is het niet zomaar mogelijk om deze allebei tegelijk te gebruiken op 1 windows account. Je kunt dit oplossen met volgende 5 stappen:

 1. Maak een nieuwe gebruiker in Windows aan. Hoe je dit doet hangt af van je versie van Windows. Hoe je dit doet in Windows 8.1 lees je hier.
 2. Installeer en configureer dropbox. Maak een folder aan die voor alle gebruikers toegankelijk is vb. C:dropbox. Log in als de nieuwe gebruiker in Windows en download en installeer dropbox. Op het einde van de installatie kun je de dropbox folder instellen. Kies de zonet aangemaakte folder. Ben je iets te snel geweest dan kun je altijd na de installatie de dropbox folder nog aanpassen door rechts te klikken op het dropbox icoon in je taakbalk en daarna via voorkeuren -> accounts.
 3. Maak een snelkoppeling. Log terug in op je normale Windows account en ga naar de volgende locatie in Windows verkenner:
  C:UsersGEBRUIKERAppDataRoamingDropboxbin
  waarbij GEBRUIKER de naam is van de nieuwe Windows gebruiker. Maak een snelkoppeling naar het bestand dropbox.exe door er rechts op te klikken en te kiezen voor Kopiëren naar -> Bureaublad (snelkoppeling maken). Ga naar de eigenschappen van de snelkoppeling op je bureaublad en plaats in het tekstvak voor doel het volgende vooraan toe:
  C:WindowsSystem32runas.exe /user:GEBRUIKER /savecred
  zodat het volgende in het tekstvak voor doel komt te staan: C:WindowsSystem32runas.exe /user:GEBRUIKER /savecred
  C:UsersGEBRUIKERAppDataRoamingDropboxbinDropbox.exe
  waarbij GEBRUIKER de naam is van de nieuwe Windows gebruiker.
  dropbox_eigenschappen
 4. Opstarten dropbox. Dubbelklik op de snelkoppeling om de 2de dropbox account te gebruiken. Als je een wachtwoord hebt ingesteld voor de nieuwe Windows gebruiker, dan ga je dit één keer moeten ingeven. Daarna wordt het wachtwoord automatisch onthouden. Als alles goed gelukt is, krijg je nu een 2de dropbox icoon te zien in je taakbalk. Het synchroniseren van de bestanden zal nu onmiddellijk beginnen.
 5. Dropbox automatisch opstarten. Je wilt natuurlijk liefst dat de 2de dropbox direct beschikbaar is na het opstarten van Windows. Je kunt dit doen door de snelkoppeling toe te voegen aan de opstartprogramma’s. In Windows 7 doe je dit door de snelkoppeling te kopiëren naar het Opstarten menu in het startmenu. Voor Windows 8 kopiëer je de snelkoppeling naar de map
  C:UsersGEBRUIKERAppDataRoamingMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartup
  waarbij GEBRUIKER de naam is van de gebruiker waarmee je normaal inlogt in Windows (dus niet de naam van de nieuwe Windows gebruiker die je hebt aangemaakt).

Tips:

 • Heb je nog geen dropbox, maak dan een account aan via deze link. Zo krijg je 500 MB extra bovenop de 2 GB ruimte.
 • Maak geen meerdere dropbox accounts aan enkel en alleen om meer gratis ruimte te krijgen. Dropbox is een uitstekende dienst. Heb je meer ruimte nodig, betaal er dan voor of verdien extra ruimte door bijvoorbeeld vrienden uit te nodigen om dropbox te gebruiken.
 • Een alternatief om meerdere dropbox accounts te gebruiken, is door het gebruiken van online diensten zoals MultCloud. Met MultCloud is het mogelijk om meerdere online opslagdiensten (en zelfs meerdere accounts van dezelfde online opslagdienst) te beheren vanuit de browser. Zo kun je bestanden verplaatsen of kopiëren tussen verschillende online diensten. Het nadeel van MultCloud is wel dat de bestanden niet automatisch gesynchroniseerd worden met je computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *