Hoe een dvd kopiëren?

Hoe een dvd kopiëren?

Heb je nog een collectie films op dvd’s liggen maar geen dvd speler meer? Of wil je wat moderniseren?

Veel computers hebben tegenwoordig geen dvd speler meer. Toch heb je misschien nog een collectie dvd’s liggen en zou je die graag kunnen bekijken. Hieronder toon ik hoe je je films op dvd’s kunt kopiëren op je computer om ze zonder dvd speler te kunnen bekijken.

Handbrake

Uiteraard heb je een computer nodig met een dvd speler om je dvd’s te kunnen kopiëren. Heb je dit niet, overweeg dan de aanschaf van een externe dvd speler met usb aansluiting.

Ook heb je nog software nodig om een dvd te kunnen kopiëren naar je computer. Een goed programma hiervoor is handbrake. Handbrake is een gratis open source tool waarmee je video bestanden in bijna elk formaat kunt converteren naar het moderne mp4 formaat.

Download Handbrake

Dvd kopiëren

Na het plaatsen van de gewenste dvd in de dvd speler van je computer, start je Handbrake op. Handbrake herkent normaal direct dat er een dvd aanwezig is:

handbrake dvd

Klik op de dvd in handbrake om de dvd te laten scannen. Na het scannen krijg je dit te zien:

handbrake instellingen

Kies hierbij zeker de juiste titel als er meerdere aanwezig zijn. Indien je een dvd hebt met één film op, is dat de langst durende titel.

handbrake titel

Bij de presets, heb je verschillende vaste instellingen. Dat is makkelijk want zo hoef je niet handmatig alles in te stellen. Europese dvd’s worden in het PAL formaat opgeslagen. Hierbij is de snelheid 25 beelden per seconde en het beeldformaat is 720 × 576 pixels. Dit betekent dat het geen zin heeft om een dvd te rippen (of kopiëren) in een full HD resolutie want dat wordt je bestand alleen maar groter zonder een betere kwaliteit.

handbrake presets

Het formaat Fast 576p25 volstaat dus. Je vindt dit terug onder ‘General’.

Kies ook nog de locatie en naam van het doelbestand. Dit is waar je de gekopieerde dvd later kunt terugvinden.

Ondertitels

Wens je geen ondertitels, dan kun je dit overslaan. Om ondertitels mee te kopiëren in het bestand, heb je nog een extra stap nodig. Ga in Handbrake naar het ‘Subtitles’ tabblad en klik op ‘Add Track’. Daar kies je ‘Add All Remaining Tracks’.

handbrake subtitles add

Vervolgens zet je een vinkje bij de gewenste taal bij het onderdeel ‘Burn In’.

handbrake subtitles

Hiermee komen de ondertitels zichtbaar op het gekopieerde bestand.

Kopiëren starten

Om het effectieve kopiëren te starten, klik je bovenaan op ‘Start Encode’. Hiermee wordt de dvd geript naar je computer op de gekozen locatie en met de gekozen naam.

handbrake encode

Je kunt het bestand nu afspelen door er op te dubbelklikken. Lukt het afspelen niet, dan heb je geen geschikte software. Installeer dan bijvoorbeeld VLC media player.

Let wel: het kopiëren van een dvd die je zelf in bezit hebt is toegestaan voor je eigen gebruik in de meeste landen. Het verspreiden van de gekopieerde dvd is overal verboden. Doe je dit toch dan ben je dus illegaal bezig. Raadpleeg steeds de in jouw land geldende wetgeving als je zekerheid wenst van wat je precies mag en niet mag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *