Indien je al heel wat notities in evernote hebt aangemaakt, dan wil je deze natuurlijk niet verliezen. Hoe maak je een back-up maken van je evernote notities?
Waarom een back-up nodig is
Evernote houdt alle notities al bij op de Evernote servers op internet. Daarnaast staat er een lokale kopie op elke computer waarop je Evernote draait. Toch is dit geen echte back-up, maar een synchronisatie. In het slechtste geval kunnen je notities dus verwijderd worden op de Evernote servers waarna ze ook automatisch lokaal verwijderd worden. De enige manier om zekerheid te hebben, is dan ook om zelf nog een back-up te voorzien.
Ook al heb je nog het volste vertrouwen in Evernote dat ze zelf wel voldoende back-ups nemen, toch is er ook nog een andere reden waarom het goed kan zijn om zelf back-ups te maken: als je namelijk zelf een notitie verwijderd (uit de prullenbak) of per ongeluk de inhoud van een notitie wist of overschrijft, dan is het handig als je nog een back-up van die notitie hebt.
Opgelet: heb je de premium versie van Evernote, dan heb je van elke notitie een notitiegeschiedenis. Hiermee kun je vorige versies van je notities bekijken en herstellen. In de windows versie kun je dit terugvinden onder het (i) – icoontje:
Een back-up maken
Om een back-up te maken, heb je 2 opties: je kunt de ingebouwde exportfunctie van Evernote gebruiken of je maakt manueel een kopie van de lokale databasebestanden van Evernote. Hoe beide methoden werken, bekijken we nu.
Exportfunctie
De exportfunctie is misschien wel de eenvoudigste optie omdat je er selectief bepaalde onderdelen van Evernote kunt mee exporteren en op een later tijdstip terug kunt importeren.
Je kunt een losse notitie exporteren. Dit doe je door rechts te klikken op de notitie en ‘Notitie exporteren’ te kiezen.
Ofwel exporteer je een volledig notitieboek. Dit doe je door rechts te klikken op het notitieboek en ‘Notities exporteren’ te kiezen.
Na het klikken op exporteren, krijg je volgend scherm te zien:
Na het klikken op ‘Exporteren’, kun je een locatie kiezen en wordt er een bestand in .enex formaat aangemaakt. Dit is eigenlijk een xml-bestand waarin alle inhoud van de geselecteerde notities in staat, samen met de labels die je hebt toegekend.
Het is zelfs mogelijk om alle notities in alle notitieboeken op deze manier te exporteren. Om dat te doen, klik je rechts op het label ‘Notitieboeken’ en kies je voor ‘Notities exporteren’.
Jammer genoeg kun je dit niet automatiseren, zodat je deze export steeds zelf op regelmatige tijdstippen zou moeten uitvoeren. Het maken van een .enex bestand kan een hele tijd duren indien je veel notities hebt in Evernote. Gelukkig kun je ook een back-up maken van de volledige databasebestanden van Evernote.
Back-up van de databasebestanden
Deze methode is moeilijker dan de vorige. Om de volledige data folder te back-uppen, moet je deze eerst terugvinden. Deze staat op C:\Users\[gebruikersnaam]\Evernote\Databases. Je kunt een manuele back-up maken van deze folder, maar dan kun je het natuurlijk ook weer vergeten om dit op regelmatige tijdstippen te doen.
Daarom is het beter om deze folder toe te voegen aan je back-up software zodat dit automatisch meegenomen wordt in de dagelijkse of wekelijkse back-up.
Heb je nog geen back-up software? Neem dan zeker eens een kijkje naar SyncBack Free. Deze gratis software laat toe om aan de hand van profielen bepaalde folders op je computer te back-uppen naar een doellocatie (dit kan een NAS zijn of een externe schijf of een clouddienst zoals Dropbox). Je kunt deze profielen vervolgens manueel uitvoeren of automatisch laten uitvoeren op bepaalde tijdstippen.
Bekijk ook zeker volgend artikel over een goede back-up: 5 tips voor een goede back-up.