Hete bliksem, een oeroud en heerlijk gerecht

Appels, uien en aardappelen, meer heb je niet nodig om een koude winterdag wat warmte te geven. Een oud gerecht dat niet vergeten mag worden, want groot en klein smullen ervan!

Nodig: (voor 4 personen)

  • 1 kilo aardappelen
  • 750 gram zoete en zure appelen
  • 4 dikke uien
  • wat braadboter
  • 2 dl water
  • zwarte peper (en zeezout)

Doen: 

  1. Pel de uien, snij ze in fijne ringen.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
  3. Schil de appels, verwijder klokhuizen en snij ze in partjes.
  4. Neem een pot, en smelt de boter erin. Als de boter gesmolten is, fruit je de uien glazig in de boter. Laat ze een beetje kleuren.
  5. Blus met 2 dl water. Doe er de appels en de aardappels bij. Kruid met peper (en zout).
  6. Dek af en laat 40 minuten stoven op een zacht vuurtje. Voeg er eventueel af en toe wat water bij.
    hete_bliksem_bereiding_1038px
  7. Pureer grof met de stamper. Je kan eventueel nog wat bijkruiden met peper. Hou goed warm, want hete bliksem moet heet zijn!
  8. Serveer er knapperig gebakken worst of bloedworst bij.

Smakelijk!

Tip:

Je kan voor dit gerecht ook een mengeling van appels en peren gebruiken.

Eén gedachte over “ Hete bliksem, een oeroud en heerlijk gerecht”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *