Het startmenu terug in Windows 8 en 8.1

Mis je het traditionele startmenu in Windows 8/8.1 of is dat precies de reden waarom je nog niet overgeschakeld bent? Geen nood. Er bestaan programma’s om het startmenu terug te toveren.

Met de komst van Windows 8 heeft Microsoft gebroken met de jarenlange traditie (het begon met Windows 95) van een startmenu waarin alle geïnstalleerde programma’s te vinden zijn alsook het configuratiescherm, de aanwezige printers en de mogelijkheid om je computer af te sluiten of opnieuw op te starten.

Een programma dat je op eenvoudige wijze hierbij kan helpen is Classic Shell. Wil je enkel het startmenu terugbrengen, let dan bij de installatie op dat je de overige opties afzet:

ClassicShell_setup

 

Na installatie van Classic Shell, krijg je je vertrouwde startmenu terug.

ClassicShell_startmenu

Classic Shell bevat heel wat opties die je toelaat om het geheel te configureren zoals jij wil. Zo heb ik bijvoorbeeld gewijzigd dat de Windows toets het Windows 8/8.1 startscherm opent in plaats van het klassieke startmenu. De instellingen vind je bij Alle programma’s in het klassieke startmenu:

ClassicShell_settings

 

De instelling om de functie van de Windows toets te wijzigen zit bij Basic Settings:

ClassicShell_settings_winkey

Download Classic Shell

 

Wist je dat?

In de nieuwe toekomstige Windows versie (Windows 10) zal er terug een echt startmenu aanwezig zijn, bestaande uit een traditioneler menu aan de linkerkant en live tiles aan de rechterkant. Uiteraard kun je dit startmenu volledig configureren zodat jouw favoriete applicaties snel bereikbaar zijn:

win10_startmenu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *