Het nut van lijstjes

De meeste mensen maken graag lijstjes. Toch denken de meesten bij lijstjes spontaan aan todolijstjes, boodschappenlijstjes of lijstjes met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Je kunt echter zoveel andere soorten lijstjes maken die uitermate nuttig kunnen zijn.

Een aantal ideetjes:

1. Software. Een lijstje van handige software die je nodig hebt of graag gebruikt. Door hier een lijstje van te maken kun je ervoor zorgen dat je bij een computer crash of bij de aankoop van een nieuwe computer snel weer al je favoriete software ter beschikking hebt.

2. Wekelijkse klussen. Waarom zou je geen lijstje maken van al je wekelijkse (of maandelijkse) klussen  zodat je geen enkel klusje vergeet uit te voeren!

3. Te lezen. Heel interessant is een “te lezen” lijstje. Hier noteer je alle boeken of artikels die je graag nog zou lezen, maar waar je momenteel geen tijd voor hebt. Op het moment dat je dan eventjes tijd hebt, hoef je maar je lijstje te raadplegen.

4. Te studeren. Misschien zou je graag een nieuwe taal leren of eindelijk eens leren gitaar spelen. Maak een lijstje van alle vaardigheden die je graag nog zou aanleren.

5. Reisbestemmingen. Maak een lijstje met al je favoriete reisbestemmingen. Met de vakantie in aantocht, kun je dan hieruit je keuze maken.

6. Favoriete boeken. Maak een lijst met de 10 beste boeken die je ooit gelezen hebt. Je kunt natuurlijk ook een lijstje maken van de 10 boeken die je absoluut nog wil lezen.

De voordelen van lijstjes zijn talrijk:

1. Niets over het hoofd zien. Lijstjes zorgen ervoor dat je nadenkt over bepaalde zaken en er achteraf niet meer continue hoeft mee bezig te zijn.

2. Je hoofd leegmaken. Door de dingen te noteren, hoef je er niet meer aan te denken. Hierdoor heb je meer energie om na te denken over de dingen die er echt toe doen.

3. Niets vergeten. Door de zaken te noteren in een lijstje, zorg je ervoor dat je een compleet overzicht hebt.

4. Direct aan de slag. Indien je een lijstje gemaakt hebt en je hebt een momentje tijd over, hoef je op dat moment het denkwerk niet meer te doen: je hoeft enkel nog een item van je lijstje te kiezen.

Foto Alan Cleaver

 

2 gedachten over “ Het nut van lijstjes”

  1. Diigo is een fijne tool om nog te kijken films en series, nog te lezen boeken etc. in bij te houden. Je kunt je bookmarks makkelijk organiseren, er notities bij opslaan en nog veel meer.

    Habitica is een fijne tool om je to do’s in bij te houden. Het maakt gebruik van gamification, wat motiveert om je lijst snel te laten krimpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *