Het kadaster online raadplegen (2018 versie)

Het kadaster online raadplegen

Op zoek naar een geschikte bouwgrond of het perceelnummer van een stuk grond? Je kunt het kadaster gratis online inkijken.

Om het perceelnummer van een stuk grond te weten te komen, hoef je je niet te verplaatsen. Je kunt het kadaster namelijk online raadplegen. De vroegere CadGisWeb toepassing is oud en kan enkel nog in Internet Explorer geraadpleegd worden. Gelukkig is er nu een nieuwe, moderne toepassing gelanceerd door de overheid: Geopunt Vlaanderen.

Het makkelijkst is om een perceel op basis van het adres op te zoeken. Je doet dit door bovenaan het adres in te geven en daarna op het zoek-icoon te klikken:

Hierop kun je nu verschillende gegevens tonen. Dit doe je door aan de rechterkant bij Kaarten en plaatsen te kiezen voor Basiskaart, luchtfoto en adres > Basiskaarten > Basiskaart – GRB: administratief perceel om de verschillende percelen in te kleuren en daarna voor Basiskaart, luchtfoto en adres > Basiskaarten > Basiskaart – GRB: verkorte kadastrale perceelsidentificator om het perceelnummer te zien.

Je kunt zien dat het kadastraal nummer van dit perceel 252s is. Krijg je niets te zien? Dat heb je waarschijnlijk teveel uitgezoomd en moet je wat meer inzoomen.

Een perceel opmeten kan ook in deze nieuwe toepassing. Je klikt hiervoor onderaan op het Tools icoon en kiest daarna voor Meten:

Je klikt nu op een hoekpunt van het perceel dat je wenst te meten. Vervolgens klik je op de andere hoeken tot het perceel volledig is ingekleurd.

Om te stoppen klik je op Stop. In het kader Meten zie je nu de oppervlakte. Je kunt hier het resultaat zien in vierkante meter, hectare en vierkante kilometer. Je kunt deze meet-tool ook gebruiken om afstanden te meten in plaats van oppervlaktes.

Het leuke aan Geopunt is dat je het voor veel meer kunt gebruiken dan enkel de kadastrale gegevens. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om luchtfoto’s te zien (Basiskaart, luchtfoto en adres > Luchtfoto’s ), de rioleringen (Bouwen en wonen > Riolering) of de geluidsbelasting (Bouwen en wonen >  Geluidsbelasting):

Wil je meer weten wat er precies allemaal mogelijk is met Geopunt. Dan kun je de uitgebreide handleidingen raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *