Het aanmaken en gebruiken van een QR code

Wat is nu eigenlijk een QR code? Wat kun je ermee doen en hoe maak je zelf een QR code aan? 

Voor de promotie van het boek ‘dromen van water’ heb ik gebruik gemaakt van een QR code op de flyers en posters. Een QR code is eigenlijk een tweedimensionale barcode waar je tekst in kunt stockeren. In dit geval heb ik het gebruikt om er een URL in te stockeren die verwijst naar de website waar je het boek kunt kopen.

Op elke moderne smartphone is er wel een app waarmee je een foto kunt maken van de QR code en de info kunt visualiseren. In het geval van een URL kun je dan direct via je browser de bijhorende website openen.

Je kunt een QR code gemakkelijk aanmaken via diverse websites. Je tikt je URL in. Hierna kun je de barcode opslaan als een afbeelding, die je vervolgens kunt toevoegen in je eigen teksten, flyers, posters,…

Let wel bij de aanmaak van je QR code dat hoe meer tekst je in de code wilt krijgen, hoe dichter de zwarte vakjes tegen elkaar aan liggen. Dit kan problemen met de leesbaarheid veroorzaken op oudere smartphones. Je kunt dit oplossen door  – in het geval van URL’s – gebruik te maken van een URL shortener service zoals bijvoorbeeld goo.gl, bitly of tinyURL. De meeste dergelijke services bieden bovendien als extraatje de mogelijkheid om statistieken bij te houden omtrent het klikken op de afgekorte URL. Zo kun je meteen ook zien hoeveel internetverkeer er afkomstig is van je QR code.

Tip: Indien je  goo.gl gebruikt, krijg je direct ook een gegeneerde QR code aangeleverd, gebaseerd op je afgekorte URL.

 

Eén gedachte over “ Het aanmaken en gebruiken van een QR code”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *