Herfst in de tuin

herfstindetuinDe herfst is de ideale periode om – naast de vaste onderhoudsklussen – na te gaan waar het dit jaar verkeerd gelopen is in je tuin en/of wat je volgend jaar anders wilt zien.

 

 

 

Mis je water in je tuin? Bedenk dan nu of je een vijver wilt. Misschien wil je wel direct een zwemvijver. Wil je een vijver graven, dan kun je daar nu al mee starten. Bedenk ook of je vijverplanten wilt of vissen in je vijver. Misschien wil je liever een klein fonteintje in een halve wijnton op je terras. Ook dan kun je al een halve wijnton en een leuk plaatsje op je terras zoeken.

Is je moestuin voldoende groot of wil je toch nog een stuk extra voor groenten of kippen in je tuin? Nu is het moment om plannen te maken zodat je volgend jaar direct aan de slag kunt gaan. Bepaal waar je je moestuin wilt uitbreiden en tref de nodige voorbereidingen: verplant planten die in de weg staan, zaai een stukje gazon bij waar nodig, maak een kippenhok, plaats een (eventueel zelfgemaakte) omheining,…

Zijn je bloemenborders in orde of wil je toch wat meer kleur in het voorjaar? Nu is het moment om bloembollen te planten. Wil je een extra border met lekker geurende lavendel? Als je reeds een aantal lavendel plantjes hebt, kun je nu stekjes nemen. Zo heb je tegen volgend jaar al je extra border!

Had je dit jaar voldoende afscherming van je haag of moet er nog een stuk haag bijkomen? Of misschien moet je nog starten met het planten van een haag? De herfst is ideaal om dit te doen. Heb je te weinig privacy in een bepaalde hoek van je tuin? Overweeg dan om verschillende lagen in de diepte te gebruiken: plaats een andere hoge plant in die hoek voor je haag. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld siergrassen gebruiken.

Heb je voldoende zithoeken in je tuin? Heb je een zithoek in de zon en één in de schaduw? Nu is het moment om die extra zithoek aan te leggen zodat je volgend jaar van in de lente al kunt genieten en ontspannen in je eigen tuin.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *