Help, ik heb zevenblad in mijn tuin

 

Zevenblad is herkenbaar aan zijn zeven blaadjes en de kruipende, ondergrondse wortels, rizomen genaamd. Het weerbarstige zevenblad wordt tot de ergste onkruiden gerekend omdat je het moeilijk volledig kunt uitroeien. Elk stukje wortel dat in de grond blijft zitten, kan namelijk weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

En ik heb deze plant dus in mijn tuin, zucht… Hoe kun je deze plant nu proberen weg te krijgen?

Ik heb eerst zoveel mogelijk zevenblad met wortel verwijderd door het zevenblad uit te graven met een spitvork. Gebruik hier geen spade voor omdat je anders veel te veel wortels afbreekt en zoals reeds gezegd: elk stuk wortel kan weer een nieuwe plant vormen. Met een spitvork breek je de wortels minder door en kun je (mits wat voorzichtig te werk te gaan) grote stukken wortel in één keer verwijderen.

Let op dat je de uitgegraven wortels niet op je composthoop gooit om latere vermeerdering tegen te gaan. Je kunt het zevenblad met wortel wel aan je kippen voeren. Kippen zijn namelijk verlekkerd op zevenblad.

Natuurlijk kun je onmogelijk alle wortels verwijderen. Hierdoor verschijnen er na een paar dagen kleine blaadjes van de nieuwe zevenblad planten. Nu is het belangrijkste om vol te houden: vanaf het moment dat er een blaadje te voorschijn komt, verwijder je het blaadje. Elke plant die telkens van zijn bladgroen beroofd wordt, raakt op den duur uitgeput en zal afsterven. Bedenk wel dat dit een hele tijd kan duren, want zevenblad is een taaie plant.

Ik hoop dat ik er zo definitief van af geraak. Al zijn er nog andere methodes te vinden: zo kun je je zevenblad ook opeten! Je maakt er de lekkerste gerechten mee.

Wil je meer weten over zevenblad of andere onkruiden in je tuin, dan is het Onkruidboek zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *