Help de hulpverleners, je familie en vooral jezelf

Als je een ongeval hebt of een ander noodgeval, wie zal dan contact opnemen met je naasten? De hulpdiensten. Hoe weten zij wie je naasten zijn en wie ze moeten verwittigen?

Bijna iedereen loopt tegenwoordig rond met een smartphone, dus waarom zou je daar niet je belangrijkste contacten in bewaren? Hoe weten de hulpdiensten welke van je tientallen contacten nu verwittigd moeten worden.

Eenvoudig, sinds 2005 is er een internationale afspraak om te werken met ICE contacten. ICE staat voor: In case of emergency (in geval van nood). Het is heel eenvoudig en gratis toe te passen: maak een contact aan waarbij je als naam ICE + de naam kiest. Wil je meerdere ICE contacten toevoegen, geef ze dan een nummer: ICE 1 partner, ICE 2 moeder,…

Door het gebruik van je ICE contacten, kunnen de hulpdiensten je naasten verwittigen ingeval je een ernstig ongeval hebt gehad. Zo vermijd je dat je naasten lange tijd in onwetendheid vertoeven zonder te weten wat er met je gebeurd is, maar je helpt ook jezelf. Je naasten kunnen namelijk sneller meedelen aan de hulpdiensten wat je bloedgroep is en of je bepaalde allergieën hebt. Je helpt dus zowel de hulpdiensten, je naasten als jezelf door het gebruik van ICE contacten.

Om veiligheidsredenen is het aan te raden om je smartphone af te schermen met een paswoord. Hoe kunnen de hulpdiensten dan aan je ICE contacten? Op een android smartphone is het eenvoudig:

Toevoegen ICE contact:

  1. Ga naar je contacten en selecteer ‘Groepen’.
  2. Kies de groep ‘ICE – contact bij nood’ en voeg een bestaand of nieuw contact toe.2015-09-22 14.03.10

Gebruik ICE contact:

  1. Klik op ‘Noodoproep’ in het lockscreen scherm:

android_lockscreen

2. Klik op het Contact icoon:

android_contact

3. Kies het ICE contact uit de lijst van ICE contacten:

android_ice

ICE is een internationaal begrip dat bij alle hulpdiensten ter wereld gekend moet zijn. Of dit echt zo is, weet ik niet; maar wil jij het risico lopen?

Deel dit met zoveel mogelijk mensen. Een ongeval is al erg genoeg. Zorg dat de hulpdiensten snel de juiste personen kunnen verwittigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *