Havermoutkoekjes die niet gaan vervelen omdat elk van deze 5 varianten net dat beetje anders is. Welke wordt jouw favoriet? De natuur, American, tropic, pinda of karamel?
Nodig:
Met deze ingrediënten heb je genoeg voor ongeveer 26 koekjes.
Het basisrecept: Hiermee kan je de natuurkoekjes bakken
- 100 gram boter
- 60 gram suiker
- 2 eieren
- 220 gram zelfrijzende bloem
- 100 gram havermout
- 50 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels melk/amandelmelk !!! Alleen nodig als je beslag te droog zou zijn!!!
- snuifje zout (optioneel)
American cookies:
- Zie basisrecept + Handvol chocoladechips
Tropic koekje:
- Zie basisrecept: vervang de melk/amandelmelk door kokosmelk
- vervang 50 gram amandelpoeder door 50 gram kokospoeder
- + handvol blokjes gedroogde mango/ananas:…
Pinda koekje (doet een beetje denken aan Snickers, maar gezonder 😉 )
- Zie basisrecept:
- + pindakaas
- +pindanootjes
- +fondant chocolade
Karamel koekje (doet een beetje denken aan Twix, maar gezonder 😉 )
- Zie basisrecept
- + karamel
- +scheutje melk/amandelmelk
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de boter schuimig met de suiker, zout en eieren.
- Meng de bloem met de havermout en het amandelpoeder (of kokospoeder voor de tropic koekjes). Meng de chocoladevlokken door het beslag als je de american koekjes bakt. Meng het gedroogd fruit door het beslag als je de tropic koekjes bakt.
- !!!Alleen indien nodig omdat je beslag te droog en moeilijk kneedbaar is, voeg je 2 eetlepels melk toe aan het beslag.
- Knijp stukjes van het deeg en leg met 4 centimeter tussenruimte op de bakplaat.
- Duw de koekjes mooi plat. Als je de pinda/karamelversie maakt duw je een kuiltje in het midden van elk koekje. Dat kan je doen met een theelepel.
- Laat 15 minuten bakken op 180°C.
- Dan heeft je koekje nog wat afwerking nodig. Dat doe je zo:
Als je koos voor de pindaversie…
- Vul elk kuiltje van elk koekje met een schepje pindakaas en schik op de pindakaas enkele pinda’s.
- Smelt fondant chocolade au bain-marie en dek de pindakaas af met een laagje chocolade. Laat hard worden en geniet.
Als je koos voor de karamelversie…
- Smelt karamelblokjes met een beetje melk au bain-marie. Zo blijft de karamel smeuïg.
- Vul elk kuiltje met een beetje gesmolten karamel.
- Smelt fondant chocolade au bain-marie en dek de karamel af met een laagje chocolade. Laat hard worden en geniet.
Tips:
- Deze koekjes zijn leuk om te maken met de kids op een druilerige vakantiedag.
- Bewaar de koekjes in een goed afgesloten bokaal (als er nog over zijn 😉
- Zie ook Havermoutkoekjes om duimen en vingers van af te likken voor een andere manier om havermoutkoekjes te maken.