Haken doe je zo #2: een ketting van lossen

Klaar voor een volgende stap? Here we go! Ieder haakwerk of patroon begint met een ketting of een ring van lossen. Maar met een ketting op zich kan je ook al leuke dingen doen! Zo begin je eraan:

Het symbooltje van een losse:symbool_losse

Onthou het goed, want je kan het in haakpatronen terugvinden. Zo kan je binnenkort helemaal zelf haakpatronen ontcijferen!

 1. Maak een opzetlus. Je kan hiervoor altijd even terugkijken naar onze eerste sessie.
  Haken doe je zo #1: de opzetlus
 2. Sla de draad om de haaknaald en beweeg de haaknaald. Zo trek je de draad door de lus en maak je een nieuwe lus, een losse dus! Trek de lus niet te strak, dat haakt makkelijker.
  draadomhaaknaald_1038px
  draaddoortrekken_1038px
 3. Herhaal telkens weer. Ze haak je een ketting.
  ketting_1038px
 4. Klaar? Dan kun je afhechten. Knip de draad door op ongeveer 15 cm van de haaknaald. Maak een losse en trek de draad helemaal door de lus.
  draadknippen_1038px
  gekniptedraaddoortrekken_1038px
  afhechten_1038px

Tip: Rolt je bolletje wol telkens weg? Doe hem in een kopje.

Tip: Hou de ketting met de duim en wijsvinger van je linkerhand vast, dat haakt makkelijker. De beste plek is zo dicht mogelijk onder de laatste gehaakte losse. Schuif je hand mee naar boven als de ketting langer wordt.

kettingvasthouden_1038px

Tip: Kinderen vanaf 6 jaar kunnen door het haken de fijne handmotoriek beter ontwikkelen. Haken is een prima techniek om tot soepel schrijven te komen. De zelfgehaakte kettingen kunnen ze verwerken op een naambordje voor aan de kapstok/ op een map. Of…

Tellen?

Lossen tellen gaat gemakkelijk aan de voorkant van je werk. Ieder V-tje is een steek:

voorkant:

voorkant

achterkant:

achterkant

Wat kan je allemaal doen met en ketting?

Beginnen aan een haakproject natuurlijk, maar de ketting op zich kan ook al een leuk projectje worden. Enkele ideetjes:

 • Haak een lange ketting en vorm er een woord of een zin mee op een dekentje, sjaal, map,kapstok,…Die naai je natuurlijk vast, anders blijft het woord niet zitten. Op een map kan je de ketting vast lijmen.
  kettingletters
 • Met een kortere ketting kan je leuke armbandjes maken. Varieer, gebruik je fantasie: haak met twee kleuren wol samen, of gebruik nog meer kleuren. Probeer verschillende diktes van wol en haaknaalden uit,… Hecht af en knoop rond je pols. Of knoop rond de pols van iemand anders. gebruik als haarband, riem, …
 • Een lange ketting kan je ook aan de schakelaar boven het bed knopen. Zo heb je een zelf gehaakt koord om het licht aan en uit te doen.

Duidelijker met een filmpje? Hier komt het:

Eén gedachte over “ Haken doe je zo #2: een ketting van lossen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *