Haken doe je zo # 4: de halve vaste

De halve vaste is een heel platte steek. Daarom wordt hij vooral gebruikt om steken met elkaar te verbinden of een bepaalde afstand in het haakwerk onzichtbaar te overbruggen.

Het symbool van de halve vaste:symbool_halvevaste

De halve vaste haken doe je zo:

 1. Haak bijvoorbeeld een strook vasten waarvan je een tasje ofzo wilt maken. Ik denk aan een gsm-hoesje, een tasje, etui voor je tablet,…(zie haken doe je zo #3: de vaste)
 2. Vouw de strook zoals hij moet samen gehaakt worden. Je kan je werk eventueel vastzetten met kopspelden. Zo blijft alles op zijn plek.
 3. Steek de haaknaald dwars door beide zijden. Trek er een lus door.
  halvevaste1_1038px
  halvevaste2_1038px
  halvevaste3_1038px
 4. Steek de naald in de volgende steek. Sla de draad om de haaknaald en trek hem eerst door de steek, en daarna door de lus op je haaknaald. Je hebt een halve vaste gehaakt.
  halvevaste4_1038px
  halvevaste5_1038px
  halvevaste6_1038px
  halvevaste7_1038px
 5. Herhaal de halve vaste op elke steek die je samen wilt haken.
 6. Knip de draad af, zet vast en verwerk de draad in je haakwerk.
  Haken doe je zo # 4: de halve vaste
 7. Herhaal dit aan elke zijde die je zou willen dichthaken. Je kan ook gewoon doorhaken langs verschillende zijden als je bijvoorbeeld twee lappen aan elkaar zou willen haken als kussen.

Zo, je bent helemaal klaar om je werk in elkaar te steken!

Duidelijker met een filmpje? Hier komt het:

Tip: Bewaar het etiket van je bolletje garen. Hierop staat de samenstelling van het garen en het wasvoorschrift. Zo weet je hoe je je handgemaakt stuk moet verzorgen.

Tip: Dit mandje is opgebouwd met vasten. Je kan het nu al haken met de haakkennis die je hebt! Je kan er brood in serveren, fruit in schikken of vullen als geschenkje met lekkers of toiletgerief.

Haak je eigen mandje

2 gedachten over “ Haken doe je zo # 4: de halve vaste”

  1. We hebben onze best gedaan om het zo duidelijk mogelijk te maken aan de hand van foto’s met een beschrijving en een filmpje. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *