Het versturen van een klein bestand kan makkelijk via e-mail. Bij meerdere bestanden, loop je snel tegen de limieten aan. Hoe doe je het dan wel?
Bij alle e-maildiensten is er een maximale grootte van de bijlages die je kunt versturen. Sommige e-maildiensten laten geen bijlages toe groter dan 10 MB, anderen zijn iets soepeler: zo kun je via Gmail bijlages versturen tot 25 MB, bij Office 365 is dat 150 MB. Wil je een filmpje doorsturen of een aantal foto’s dan bereik je erg snel deze limieten.
Hieronder vind je een aantal verschillende manieren om toch grote bestanden te kunnen versturen.
Verkleinen van bijlages
Een oplossing kan zijn om de bijlages te verkleinen. Bij foto’s hoef je misschien niet de volledige kwaliteit door te sturen. Gelukkig bestaat er software die dit voor ons kan doen. Filmpjes nemen nog veel meer ruimte in beslag dan foto’s en zelfs al verklein je ze, toch blijft het moeilijk om onder de maximum bijlage grootte te blijven (Lees ook: Waarom zijn filmpjes snel zo groot).
Comprimeren van bestanden
Via een compressieprogramma kun je één of meerdere bestanden comprimeren. Het resultaat is één bestand dat veel kleiner is dan de originele bestanden. Hoeveel kleiner dat bestand precies zal zijn, is sterk afhankelijk van het soort bestand dat je wenst te comprimeren. Een compressieprogramma dat sterk aan te raden is, is 7-zip. Het is een gratis programma voor Windows computers en ondersteunt heel wat verschillende compressie formaten. Het bekendste compressie formaat is het zip-bestand.
Algemene clouddiensten
Je kunt je bestand eerst uploaden bij een clouddienst zoals Google Drive of Microsoft OneDrive. Vervolgens kun je een link toevoegen in je e-mailbericht naar dit bestand. Heb je een Gmail account? Dan heb je automatisch ook een Google Drive ter beschikking.
Tip: Als je heel wat foto’s wilt doorsturen, is het interessant om deze toch eerst te comprimeren zodat je 1 zip-bestand bekomt en je ook maar 1 link hoeft te delen in je e-mailbericht.
Specifieke clouddiensten
Er bestaan ook een aantal websites die als enige doel hebben om grote bestanden te versturen. Ik licht graag 2 diensten uit die je gratis kunt gebruiken zonder een account aan te maken:
WeTransfer
WeTransfer laat toe om bestanden tot 2 GB te versturen. Je sleept de bestanden naar het specifieke website venster, geeft je e-mailadres in, het e-mailadres van de ontvanger en een berichtje. Daarna klik je op Versturen om je bestand te versturen naar de ontvanger. Je ontvanger en jij ontvangen beiden een e-mail met een link naar de bijlage. Bovendien ontvang je ook een e-mail als je ontvanger het bestand download. Een bestand blijft tot 7 dagen beschikbaar op de servers van WeTransfer. Wil je liever de e-mail zelf versturen dan kan dat ook, de optie zit wel wat verstopt achter de ‘…’ knop naast de versturen knop. Je krijgt dan een link die je zelf kunt versturen.
Firefox Send
Een alternatief is Firefox Send. Jawel van dezelfde makers als de Firefox browser. Ook hier sleep je je bestand op het specifieke website venster. Firefox Send verstuurt niet zelf de e-mail naar je ontvanger. Na het uploaden van je bestand, kun je een link kopiëren om het bestand te downloaden. Vervolgens kun je dus zelf een e-mail opstellen naar je ontvanger en daarin de link plakken. Bij Firefox Send kies je zelf hoe lang het bestand beschikbaar blijft: ofwel voor een aantal downloads ofwel voor maximum 7 dagen. Wil je echter het bestand langer behouden dan 1 download of 1 dag dan moet je een gratis Firefox account aanmaken. Dan kun je ook direct bestanden tot 2,5 GB uploaden in plaats van de 1 GB zonder account.