Zin in een kopje zelf gezette thee? Een uitstekend idee! Maar waar kies je voor in de winkel? Zenspiratie maakt je wegwijs doorheen enkele theevarianten.
Een eerste belangrijke keuze is of je opteert voor de cafeïnevrije versie of een all-in kopje.
Met cafeïne kan je kiezen voor:
Groene thee, witte thee en zwarte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camellia Sinensis of theeplant. Ze bevatten allen cafeïne in verschillende mate. Wat hen anders maakt is de bewerking van de plant.
Witte thee
Witte thee bijvoorbeeld is het minst bewerkt, zo goed als niet in feite. Om witte thee te bereiken worden enkel de jongste scheutjes van de plant gebruikt. De blaadjes worden na de pluk niet gekneusd. Dat zorgt ervoor dat witte thee alle natuurlijke oxidanten nog bevat en kan beschouwd worden als de puurste thee. Deze thee heeft niet zoveel smaak of kleur, vandaar de naam witte thee. Witte thee is zeer goed voor de huid, verkleurt je tanden niet en is preventief erg goed voor mensen met aanleg voor diabetes. Witte thee bevat amper cafeïne.
Groene thee
Groene thee kennen de meesten onder ons wel. Er zijn heel veel varianten op de markt en is vaak verwerkt in ijsthees, frisdranken en andere commerciële producten. Dat heeft vooral met zijn gezonde imago te maken. Voor groene thee kiezen de plukkers de volgroeide theeblaadjes. Groene thee wordt amper geoxideerd, gekneusd dus, maar wel gewokt of gestoomd na de pluk. Wokken van het theeblad doen ze vooral in China, stomen dan weer in Japan. Dé theelanden bij uitstek. Groene thee bevat meer cafeïne en is vooral gekend voor zijn stimulerende werking op het metabolisme en dus ook op de vetverbranding dat het in de hand zou werken…Een kopje groene thee kleurt meer dan de witte variant. Je krijgt een groengeel doorzichtig aftreksel.
Zwarte thee
Zwarte thee is dan weer volledig gefermenteerd, na het kneuzen van het blad blootgesteld aan zuurstof dus. Dat maakt de theeblaadjes donkerder en er worden tannines gevormd. Het zorgt voor de donkerste zwarte kleur van de thee in vergelijking met de andere theevarianten. De smaak mag je ook wel sterk noemen. Zwarte thee bevat het meest cafeïne en het minst oxidanten…Het bevat wel een uniek aminozuur dat bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt en zo ons immuunsysteem zou versterken. Zwarte thee zou ook een effect hebben op cholesterol en osteoporose.
Zonder cafeïne kan je kiezen voor:
Rode thee
Rode thee wordt van een totaal andere plant gemaakt en geoogst in een totaal ander continent. De Aspalathus linearis kent zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Hij krijgt dezelfde bewerking als de zwarte thee: kneuzen en fermenteren maar heeft een zeer belangrijk verschil: rode thee bevat geen cafeïne. Hij smaakt zoeter, wat houtachtig en is ook een bron van antioxidanten. De meesten onder ons kennen rode thee onder de naam ‘rooibos’. Rooibos zou wonderen doen tegen allergieën, spijsverteringsproblemen en stress.
Kruideninfusies
Kruideninfusies bevatten geen theebladeren, maar gedroogde of verse kruiden, fruit en bloemen die je net als ‘thee’ kan laten trekken. Je hebt de keuze tussen enkelvoudige kruideninfusies zoals de alom bekende muntthee getrokken uit het muntblad met een verzachtende werking op de spijsvertering. Kamillethee wordt dan weer getrokken uit de kamillebloem en heeft onder andere een ontspannende werking. Of je gaat voor een samengestelde thee. Hiervoor worden meestal een drietal kruiden, fruit, bloemen samengevoegd in een bepaalde verhouding om zo tot een complexere smaak te komen en de werking van de verschillende inhoudstoffen met elkaar te laten samenwerken. Een lekkere tip is onze geluksthee, rozemarijn-muntthee of onze gemberthee met mandarijntjes. Je kan zelf een samengestelde thee proberen samen te stellen, of de herborist helpt je graag bij het kiezen van een lekkere samengestelde thee.
Wist je dat?
- Er ook groene rooibos bestaat? Dan kleurt je aftreksel lichter. Dat komt omdat de blaadjes niet worden gekneusd noch blootgesteld worden aan zuurstof nadien.
- Je thee met zorg zet: De juiste temperatuur, de juiste trektijd, het juiste water? Het speelt allemaal een rol om tot een heerlijk kopje thee te komen.
- Je bij kruideninfusies eigenlijk niet van thee kan spreken omdat er geen theeblaadjes inzitten? Tisane is dan weer wel een juiste benaming die bij sommigen onder ons een belletje doen rinkelen. Hercule Poirot, het hoofdpersonage in de detectivereeks van Agatha Christie drinkt doorheen de verhalen af en toe wel eens een kop tisane…
- Matcha ook wordt gemaakt van de theeplant? Bij matcha worden de theeblaadjes vermalen tot poeder en met warm water opgeklopt tot een schuimig groen drankje dat barst van de cafeïne en oxidanten omdat je niet alleen een aftreksel van het blad opdrinkt, maar het blad zelf.
- Als je gevoelig bent voor cafeïne -zoals ik- je best uitkijkt met echte thee, van het theeblad dus? Drink geen thee na 16 uur, want het effect van de cafeïne blijft tot 6 uur na het opdrinken in je lijf voelbaar, zeker als hiervoor gevoelig bent. Een kopje tisane is dan een beter idee.
- Zwangere vrouwen ook best uitkijken met cafeïne en het drinken van thee. Kruideninfusies van kamille, munt, citroenmelisse, lavendel zijn dan weer wel oké.