Goedkoop en eenvoudig je koffiezetapparaat ontkalken

Een koffiezetapparaat moet je regelmatig ontkalken. Sommige modellen geven dit met een lampje aan. Hoe doe je dat nu goedkoop en eenvoudig?

Zoek eerst in je handleiding de procedure op voor het ontkalken (dit kan verschillen volgens het type koffiemachine). Ik heb een Philips Senseo type HD7825.

senseo_1038px

Voor mij is dit de procedure:

Stap 1:

  • 1 zakje ontkalkingsproduct in 1l water goed mengen en in het reservoir doen
  • een gebruikte pad inleggen in 1-kop filter
  • gelijktijdig op 1-kop en 2-kop knop drukken om te starten

Stap 2:

Als het water op is, nogmaals 1 zakje in 1l water doen en opnieuw laten doorlopen (let op: dit gebeurt automatisch. Je hoeft op geen enkele knop meer te drukken).

Stap 3:

Goed uitspoelen en met schoon water in het reservoir laten doorlopen.

Stap 4:

Nogmaal goed uitspoelen en met schoon water in het reservoir laten doorlopen. Hierna is het toestel ontkalkt.

Belangrijk: na de eerste keer op de 1-kop en 2-kop knoppen gedrukt te hebben, daarna op niets meer drukken. Ook laten aanstaan. Alles gebeurt automatisch. Als alles goed verlopen is, wordt na stap 4 het toestel automatisch uitgeschakeld. Als je het toestel opnieuw aanzet, moet het calc lampje ook uit zijn.

senseo_ontkalkt_1038px

Citroenzuur

De speciale ontkalkers zijn nogal duur, zelfs in voordeelverpakking. Bovendien is de inhoud van zo’n ontkalkers 100% citroenzuur. Waarom zou je dan niet rechtstreeks citroenzuur kopen? Veel goedkoper en even goed! Vervang in de bovenstaande procedure 1 zakje van de speciale ontkalker telkens door 50 gram citroenzuur (je kunt dit gemakkelijk afwegen met een weeglepel). Voor een volledige ontkalking heb je dus 100 gram citroenzuur nodig. Voor 100 gram ontkalker betaal je al gauw 7,5€ terwijl 100 gram citroenzuur op 1,2€ komt. Citroenzuur is dus 84% goedkoper dan speciale ontkalker. Lang leve citroenzuur: eenvoudig en goedkoop!

Met citroenzuur kun je nog heel wat meer doen. Hou zenspiratie in de gaten.

Azijn

Sommige zweren bij het gebruik van azijn voor het ontkalken. Het nadeel van azijn is dat het niet geurloos is zoals citroenzuur: je hele huis gaat er naar ruiken en azijn is schadelijker voor de rubbers in je Senseo apparaat. Dit geldt ook voor een gewoon filter koffiezetapparaat: je ontkalkt het beter met citroenzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *