Gmail: ontvang enkel meldingen voor belangrijke e-mails

Bij elke nieuwe e-mail die binnenkomt, hoor je een geluidje op je smartphone. Soms zou je er knettergek van worden. Gelukkig is er een oplossing.

Minder of geen meldingen

Er zijn natuurlijk een aantal manieren om niet gestoord te worden:

 • Je zet je smartphone op stil of trillen. Nadeel is dat dit voor alle meldingen geldt. Dus ook voor telefoonoproepen, sms’jes en andere meldingen.
 • Meldingen voor e-mail volledig uitzetten. Je kunt instellen dat je voor e-mails geen meldingen meer wilt ontvangen. Maar: dan is dat voor alle e-mails en soms wil je voor bepaalde e-mails wel meldingen blijven ontvangen.
 • Minder meldingen voor e-mail. Je kunt instellen dat je op bepaalde momenten geen meldingen krijgt vb. na de werkuren of in het weekend. Maar hiermee ontvang je op die momenten geen enkele meldingen meer. Dus is dit ook geen optie als je meldingen voor bepaalde e-mails wel wilt ontvangen.

Meldingen voor belangrijke e-mails

Gelukkig is het mogelijk om enkel meldingen te ontvangen voor belangrijke e-mails. Maar eerst: wat zijn belangrijke e-mails. Dat is voor iedereen anders en moet je natuurlijk bepalen vooraleer je verder kunt gaan. Voor mij zijn het e-mails die van bepaalde personen afkomstig zijn, maar het zouden evengoed e-mails kunnen zijn met bepaalde woorden in het onderwerp of afkomstig van bepaalde bedrijven. Jij bepaalt dit volledig zijn.

Labelen van een bericht

Als je dit bepaald hebt, dan kun je er aan beginnen. We gaan belangrijke berichten een label geven en dan vervolgens instellen dat je enkel meldingen krijgt voor e-mails met dat label. Je doet dit in Gmail op je computer:

 • Open een bericht dat belangrijk is en klik op het pijltje rechts. Kies vervolgens Berichten zoals deze filteren.
 • Bepaal nu waarom je dit bericht belangrijk vindt. Standaard staat het ingesteld dat alle berichten die vanaf het e-mailadres van het gekozen bericht verstuurd worden gefilterd worden. Uiteraard kunt je dit hier aanpassen naar bijvoorbeeld bepaalde woorden in het onderwerp. Klik op Filter maken met deze zoekopdracht als je klaar bent.
 • Kies een label. Je kunt ook een nieuw label maken als je nog geen gepast label hebt. Ik kies hier het label @Important. Klik op Filter maken als je klaar bent.

Enkel meldingen voor een bepaald label ontvangen

Tenslotte moet je nu nog instellen op je Android smartphone dat je enkel meldingen wilt ontvangen voor e-mails met een bepaald label. Dit doe je als volgt op je smartphone:

 • Open het menu in de Gmail app en kies Instellingen.
 • Kies je e-mail account.
 • Kies Labels beheren.
 • Kies het gewenste label, @Important in ons geval.
 • Zet Labelmeldingen en Trillen aan om meldingen voor dit label te ontvangen.

Vergeet niet de meldingen voor je inbox af te zetten. Dit kun je op een analoge manier, bij de label Inbox. Je kunt kiezen om de Labelmeldingen af te zetten (dan ontvang je geen meldingen voor je inbox meer) of om het geluid op stil te zetten (dan ontvang je wel nog een melding, maar zonder geluid). Vergeet dan ook niet het trillen af te zetten.

Klaar! Vanaf nu ontvang je enkel nog meldingen voor e-mails die voor jou belangrijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *