Gespannen? 7 tips om helemaal te ontspannen

Het leven is soms jachtig. Veel te jachtig. Daarom is het heel belangrijk om af en toe eens een moment van ontspanning in te bouwen. Je hoeft helemaal niet ver te zoeken om te kunnen ontspannen: de natuur biedt voldoende mogelijkheden.

  • Geniet van je huisdier. Aai je huisdier. Heb je een kat, geniet dan van het gespin en het kopjes geven tijdens het aaien. Heb je een hond, geniet dan van het spel (bijvoorbeeld een bal gooien). Het is bewezen dat je langer leeft met huisdieren.
  • Zorg voor water in je tuin. Ook al heb je geen grote tuin maar enkel een balkon, zorg ervoor dat je een fonteintje hebt. Het klaterende water brengt rust in je hoofd. Rust in je leven. Doe je ogen even dicht en luister naar het water. Je voelt je direct een ander, ontspannen mens.
  • Koop een hangmat. Heb je een tuin, koop dan zeker een hangmat. Lig in je hangmat en geniet van het geschommel. Luister naar de geluiden van de vogels. Kijk naar de bloeiende bloemen. Kijk naar de bijtjes die stuifmeel verzamelen. Zoek figuren in de wolken boven je. Geen bomen of palen in je tuin om je hangmat aan te bevestigen? Kies dan voor een hangmat met staander.
  • Zoek de natuur op. Ga naar het park of het bos of zoek een rustig plekje in je eigen tuin. Zorg dat je gemakkelijk zit of ligt. Doe je ogen dicht en geniet. Geniet van de geluiden van de natuur. Hoor de vogels fluiten. Hoor de bomen in de wind. En ontspan!
  • Kweek je eigen groenten. Zaai een groente of plant kleine plantjes en geniet van de groei tot grote planten, klaar om te oogsten en op te eten. Je hebt helemaal geen grote tuin nodig. Vele groenten zijn makkelijk om te kweken, zelfs in potten op een terras of balkon.
  • Geniet van de zon. Installeer je op een zonnig terrasje of een zonnig plekje in je eigen tuin. Doe je ogen even dicht en adem diep in en uit. Voel de zon op je huid. Bovendien is zonlicht essentieel voor een voldoende dosis vitamine D.
  • Geniet van de geur van vers gemaaid gras. Maai je gras op een warme, droge dag. Heb je geen gazon, ga dan op zoek naar een weide die net gemaaid is. Geniet van de geur van het net gemaaide gras. Het laadt je batterijen weer helemaal op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *