Gepolierde beton voor je oprit en/of terras: voor- en nadelen

betonvloerklaar Welk materiaal gebruik je best voor de aanleg van je oprit, terras en tuinpaden? Er is tegenwoordig heel veel keuze: klinkers, grind, dolomiet, tegels,… Maar er is nog een alternatief: gepolierde beton.

 

 

 

Wij hebben onze oprit, terras en tuinpaden laten aanleggen in gepolierde beton, waarbij we een tegelmotief hebben laten aanbrengen als afwerking. Wat zijn de stappen die uitgevoerd worden bij het plaatsen van gepolierde beton?

 • Voorbereidende werken. De voorbereiding bestaat uit het plaatsen van de bekistingen langs de randen, het leggen van een plastiekfolie en het voorzien van de wapeningsnetten.
  betonvloervoorbereiding
 • Storten van het beton. Dit gebeurt met een betonmixer. Eventueel kan er ook gebruik gemaakt worden van een betonpomp voor de moeilijker te bereiken plaatsen.
  betonvloerstorten
 • Polieren van de betonvloer. Nog dezelfde dag na het storten van het beton, kan de betonvloer gepolierd worden. Dit gebeurt met een poliermachine. Tijdens het polieren wordt er ook kwarts ingestrooid, eventueel gemengd met kleurstof om de betonvloer te kleuren. De kwarts bevordert de slijtvastheid van de betonvloer.
  betonvloerpolieren
 • Aanbrengen van een laag om de uitharding te vertragen. Dit is een zogenaamde curing laag die gebruikt wordt om de beton trager te laten uitharden, wat het risico op scheuren en barsten doet verkleinen.
 • Tegelmotief aanbrengen. Sowieso zijn er in betonvloeren krimpvoegen nodig om het risico op scheuren en barsten te verkleinen. Je kunt er ook voor kiezen om meer dan de noodzakelijk krimpvoegen aan te brengen om zo tot een tegelmotief te komen.
  betonvloerkrimpvoegen

Voordelen van gepolierde beton:

 • Het is snel geplaatst. Eens de voorbereidende werken gedaan zijn, is het perfect mogelijk om in 1 dag je oprit, terras en tuinpaden af te werken. 
 • Het resultaat is heel mooi.
 • Het is een egaal oppervlak. Ideaal voor kinderen om te skeeleren, steppen, met krijt tekenen,…
 • Het is onderhoudsvriendelijk. Even afborstelen bij droog weer of het water met een vloertrekker weghalen, zorgt ervoor dat je betonvloer er proper bijligt.
 • Snel droog na een regenbui. Het water op je betonvloer blijft nooit lang staan na een regenbui. Door de snelle verdamping van het water is je betonvloer snel weer droog.
 • Kostprijs. Gepolierde beton is meestal niet duurder dan andere afwerkingen. Veel hangt af van de oppervlakte.
 • Duurzaam en sterk. Een betonvloer heeft een lange levensduur en zal ook op termijn niet verzakken door er met je wagen over te rijden.
 • Onkruidvrij. In tegenstelling tot andere materialen, zal er bij een gepolierde betonvloer geen onkruid groeien. Enkel in de winter kan er langs de noordkant wel een groene aanslag opkomen.
 • Kleur en vorm kan vrij gekozen worden. De kleur kan gekozen worden door het soort kleurstof dat tijdens het polieren wordt toegevoegd. Ook de vorm kan gekozen worden door het patroon van de krimpvoegen te bepalen.
 • Gemakkelijk sneeuwvrij te houden. Aangezien de betonvloer egaal is, kun je met een sneeuwschep gemakkelijk je oprit, terras en tuinpaden sneeuwvrij houden.

Nadelen van gepolierde beton:

 • Stofferig tijdens het polieren. De kwarts is nogal stofferig waardoor je achteraf je muren, omheiningen,… goed moet afspoelen.
 • Het blijft wat vuil afgeven. Dit maakt dat het niet ideaal is om op je blote voeten op te lopen of om op te zitten/liggen voor de kinderen.

Veel mensen zijn bang dat gepolierde beton te glad is bij regenweer. Veel hangt natuurlijk af van hoe glad het polieren gebeurd is en welk schoeisel je draagt. Uit ervaring kan ik je zeggen dat ik onze oprit en terras niet glad vind bij regenweer. Enkel rubberen laarzen raad ik niet aan bij nat weer!

26 gedachten over “ Gepolierde beton voor je oprit en/of terras: voor- en nadelen”

  1. Beste Valérie,
   Ik raad je aan om een aannemer in je buurt te zoeken. Aangezien gepolierde beton momenteel “in” is, kun je zonder probleem een goede aannemer in je buurt vinden. Volgende lijst met aannemers kan je misschien al op weg helpen: lijst aannemers. Laat best wel een aantal offertes maken want de prijzen kunnen sterk verschillen.

 1. Iemand een idee over de ondegrond? Mij hebben ze 10 cm beton met netten erin aangeraden. Ondergrond mag gewoon aarde zijn… Hier heb ik wat schrik voor en zou ik extra 15 cl uit willen graven voor betonpuin in te kappen als ondergrond… Is at een goed idee? Tips? Thx wesley

  1. Wesley, bij mij lag er ook overal steenpuin met daarop dan de beton met netten erin. Je mag dit dus zonder probleem doen. Of het ook zonder kan, daarop kan ik niet antwoorden.

  2. Op volle grond dient de dikte altijd minstens 15 cm te zijn, best met een net van 8 mm.
   Zo heeft u een stevige vloer en minder kans op eventuele scheurvormingen…

   Steenpuin is inderdaad niet slecht, maar de ondergrond dient sowieso goed aangestampt te worden.

 2. hey, wij hebben ook een gepolierde beton laten leggen, zwart gekleurd. Het resultaat is mooi, maar het geeft zoveel zwart af. Wij kunnen ons kruipertje zelfs niet buiten op het terras laten….zo vuil dat hij dan wordt.

  hoe kunnen we dit behandelen, iemand raad?

  thanks,

  John

  1. Ik heb al gehoord dat je een laag kunt leggen op je beton zodat er minder zwart afgaat. Ik denk dat je hiervoor best eens contact opneemt met de plaatser van de betonvloer.

  2. Het is inderdaad mogelijk om een sealer te laten plaatsen over de vloer zodat deze geen stof meer zal afgeven.
   Dan is hij in één keer ook extra beschermd tegen oliën en vetten.
   Dit zal de vloer wel iets donkerder maken…

   1. Persoonlijk vind ik dit niet zo erg. Ik vind de beton mooier als deze iets donkerder is.
    Enig idee van de kostprijs hiervan? En kun je dat achteraf ook nog of moet dat direct gebeuren?

  3. Hallo
   Wij zijn ook van plan onze oprit laten polderen in zwarte beton.
   Alleen hebben we bang dat deze na de jaren grijs word ipv zwart.
   Heeft jou beton nog hetzelfde resultaat of is deze al bleken geworden?
   Mvg jennifer

 3. Hallo Christophe, Door welk bedrijf heb jij het laten doen? Ik ga liever af op mond op mond reclame ipv het zomaar iemand te laten doen waarvan ik het werk niet ken. De beton die gestort word weet iemand welke betonsoort dat is en welke grindmaat erin verwerkt is? Als je het niet laat kleuren en gewoon grijs laat in de kleur van de beton geeft het dan ook af?

 4. Wij overwegen om onze oprit zo te doen. Er wordt vaak gedraaid door auto’s op onze oprit (doodlopende straat), wat met de rubberstrepen die worden achtergelaten? Krijg je die gemakkelijk weg?

  1. Je krijgt dat heel goed weg Veerle. Nadat het geregend heeft, verdwijnen de strepen als sneeuw voor de zon. Je kunt natuurlijk ook zelf met de tuinslang de oprit natmaken en daarna met een aftrekker erover.

 5. Ik overweeg om de vloer van de living over te laten lopen lopen in het terras, in gepolierde beton, om zo de living te verlengen naar buiten. Ik heb mij echter laten vertellen dat de beton die buiten ligt op een paar jaar tijd een groot verschil in kleur en gladheid zou vertonen ten opzichte van de beton binnen, te wijten aan de weersomstandigheden. Heb je hier ervaring mee?

 6. Wij zouden ons terras en oprit willen aanleggen met polierde beton.
  Onze voorkeur gaat naar zwart. Maar hebben onze twijfels. Is het in de zomer dat niet te warm als de zon op het terras schijnt.

  1. Onze terras is ook zwart en dat is in de zomer geen enkel probleem. Het is aangenaam warm, maar zeker niet te warm.

 7. Hoi,

  Ik heb 2 katten en vraag me af wat het effect is van de urine van katten op de beton?
  Is het nadien nog zichtbaar?

  M.v.g.,

  Charlotte

  1. Charlotte, ik heb ook 2 katten rondlopen en dat vormt geen probleem op de gepolierde beton.
   Ik weet natuurlijk niet of en hoe vaak mijn katten hun behoefte doen op de beton 😉

 8. Hallo,
  Mijn terras ligt er sinds vorig jaar, maar het blijft zoveel vuil afgeven? Heeft daar iemand tips voor??? Wat kan ik eraan doen. De kinderen, mijn voeten zijn steeds zwart.

  1. Dag Julie, dat zwart afgeven vermindert vanzelf met de jaren.
   Wel kun je je gepolierde beton laten impregneren. Dat geeft een extra bescherming aan je beton en zorgt er ook voor dat er geen vuil afgegeven wordt.
   Als je dit achteraf wenst te doen, is het wel een stuk kostelijker dan dat je dit meteen doet.
   Je raadpleegt best een gespecialiseerde firma hiervoor.

 9. Mooi om dit proces te zien. Wij hebben afgelopen jaar een gladde cementvloer laten storten in ons huis en willen komend voorjaar de tuin aanpakken met een nieuwe oprit. Deze stijl zou mooi passen bij ons interieur en woning. Goed om te weten dat het snel geplaatst is en onderhoudsvriendelijk is, dit is een grote plus voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *