Na de winter kan er zich wat groene aanslag gevormd hebben op je terras en tuinmeubelen van hout. Hoe krijg je dat nu het best weg?
Groene aanslag treedt vooral op op plaatsen waar er grote delen van de dag schaduw is of plaatsen die lange tijd vochtig blijven. De groene aanslag wordt veroorzaakt door mossen en algen. Vooral na de winter heb je hier veel last van omdat er in de winterperiode minst licht is en de zon lager staat. Hierdoor drogen sommige materialen veel moeilijker of zelfs niet meer op.
Groene aanslag verwijderen
Er zijn heel wat manieren om groene aanslag te verwijderen. Hieronder een aantal veelgebruikte:
-
Hogedrukreiniger. Het wegspuiten van groene aanslag met een hogedrukreiniger is een gemakkelijke manier die een direct resultaat oplevert. Let wel: dit is geen goede oplossing op termijn omdat de hogedrukreiniger er voor zorgt dat de ondergrond ruwer wordt waardoor de groene aanslag sneller zal terugkomen.
-
Chloor of javel. Het gebruik van chloor is beter in die zin dat je geen beschadigingen veroorzaakt aan de materialen waardoor de groene aanslag niet snel terugkeert. De grote benadeelde in dit verhaal is echter de natuur. Chloor is een product dat niet thuis hoort in de natuur maar er na het afspoelen onvermijdelijk in terechtkomt.
-
Groene zeep en soda. Maak eerst de ondergrond nat. Maak vervolgens een mengsel van 10 liter water met daarin 6 eetlepels groene zeep en 6 eetlepels soda. Wrijf de groene aanslag in met je mengsel. Laat het een goed half uur inwerken en daarna kun je de groene aanslag afschrobben. Pas wel op als er aluminium in de buurt is, want de combinatie van aluminium en soda maakt je aluminium zwart. Gebruik Schoonmaak soda of natriumcarbonaat hiervoor en dus niet de baking soda (of natirumbicarbonaat).
-
Schoonmaakazijn. Dit ouderwetse schoonmaakmiddel levert een prima resultaat op: veeg je terras schoon. Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en water. Maak een mengsel van 1 op 1, dus bvb. 1 liter schoonmaakazijn op 1 liter water. Besproei de groene aanslag met je mengsel. Let wel: bij houten tuinmeubelen kan de azijn een witte laag achterlaten. Die zal op termijn wel verdwijnen.
-
Middel uit de winkel. In de winkel kun je talrijke middels kopen om groene aanslag te verwijderen, de één al milieuvriendelijker dan de ander. Let er zeker op dat je geen middel koopt waar er Didecyldimethylammoniumchloride in zit. Dit kan namelijk de slijmvliezen in de bek van katten onherstelbaar beschadigen. Als katten liggen op een terras of tafel die behandeld is met dat giftige stofje en daarna likken ze zich schoon, kunnen ze hun bekje verbranden. Doe dit dus zeker die lieve beestjes niet aan!
Probeer op voorhand
Welk middel je ook probeert, probeer het eerst op een klein stukje uit. Zo voorkom je onaangename verrassingen zoals verkleuringen of lelijke plekken die er achteraf moeilijk uit gaan.
Gebruik steeds beschermende kledij bij het gebruik van producten om groene aanslag te verwijderen. Een praktische overall, een stevige werkbroek en handschoenen zijn een must. Kijk zeker eens naar de functionele werkkleding van Engelbert-strauss.
Milieuvriendelijk
Het slechtst voor het milieu is het gebruik van chloor en chemische middelen. Die gebruik je beter niet.
Het best voor het milieu is schoonmaakazijn en groene zeep. Let er wel op dat je azijn niet gebruikt in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen want het is schadelijk voor waterorganismen. Ook is het schadelijk voor bijen. Daarom gebruik je het beter ook niet in de buurt van bloeiende planten.
Het allerbest is natuurlijk het voorkomen van groene aanslag. Of de groene aanslag laten voor wat het is 😉
Voorkomen
Hoewel je niet alle groene aanslag kunt voorkomen, kun je wel een aantal maatregelen treffen om minder groene aanslag te hebben.
-
Minder schaduw. Plaats je houten tuinmeubelen op plaatsen waar er meest zon schijnt. Hoe meer zon, hoe beter!
-
Veeg je terras. Zorg dat je terras er proper bij ligt en dat er geen water op staat. Af en toe met de bezem en aftrekker er over tijdens de winter, zorgt dat je in het voorjaar minder groene aanslag hebt.
-
Kookvocht van aardappels. Door je kookvocht van aardappels over je terras te gieten, blijft de groene aanslag langer weg. Dit komt door de enzymen in het aardappelwater.