Geef eens een zelfgemaakte kraskaart/kraslot!

Een kaart om een strookje weg te krassen is altijd leuk om te krijgen. Wist je dat je zo’n kraslaagje helemaal zelf kan maken? Dat biedt heel wat mogelijkheden: van leuke kaarten tot gepersonaliseerde lotjes voor allerlei gelegenheden. Een ideetje voor Valentijn? Zo maak je ze:

Nodig:

 • leuke prent/zelfgemaakte kaart/ tekening/zelf ontworpen lotje
 • lamineerhoezen en –toestel/ zelfklevende, doorzichtige folie of doorzichtig plakband (even breed als je te bedekken woord/cijfer)
 • acrylverf (om het even welke kleur, zilver maakt het helemaal ‘echt’)
 • afwasmiddel
 • mengpotje
 • penseel
 • eventueel een sjabloon

Doen:

 1. Ontwerp een kaart/lotje. Als je ze laat drukken kies dan voor een glanzende uitvoering, dan hoef je geen zelfklevende folie meer op te kleven. Dat kan bijvoorbeeld bij SmartPhoto.
 2. Voeg  de tekst toe in je ontwerp die je in de volgende stap zal bedekken. Voor een tombola zijn dat verschillende cijfers, voor een valentijnskaart kunnen dat verschillende gradaties van liefde zijn. Daar raad ik ten stelligste aan om verschillende formules van ‘ongelooflijk veel’ te nemen, anders kan je voor vervelende situaties komen te staan als je geliefde het strookje ‘een beetje’ afkrast in plaats van ‘heel veel’ 🙂
 3. Lamineer de kaart/het lotje als je ze niet laat drukken in een glanzende uitvoering.  Of overlap de te overschilderen woordjes met zelfklevend folie of plakband.
 4. Meng de kraslaag door 1 deel afwasmiddel te mengen met 2 delen acrylverf. Meng goed.
 5. Smeer het goedje op de gelamineerde nummers of woordjes. Je kan gewoon een strookje schilderen, of je kan een sjabloon gebruiken. Voor onze kersttombola overschilderde ik de cijfers op de kraslotjes in stervorm. Voor Valentijn zou je een hartvorm kunnen gebruiken en rode acrylverf kiezen bijvoorbeeld. Let erop dat het nummer/woordje goed bedekt is met het kraslaagje.
 6. Laat goed drogen. Maak een extra exemplaartje voor jezelf…want het krassen is zo leuk om te doen! Dan kan je het gelijk al even uittesten.
 7. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *