Erwtjes uit eigen tuin

Erwten zijn gemakkelijk te kweken, ook voor beginners. Erwten zijn typische voorjaarsgroenten, die je dus best in maart en/of april al zaait. Je kunt dit doen van zodra het weer wat beter wordt, zoals nu dus. In mei kun je dan al smullen van je zelf gekweekte erwtjes!

Eenmaal je erwtjes uit je eigen tuin gegeten hebt, zal je bijna geen andere meer lusten. De diepvrieserwten lijken er qua uitzicht en smaak nog het best op, maar toch is het veel lekkerder (en leuker) uit je eigen tuin.

Hoe begin je er nu aan?

Laat de zaden een nachtje weken, zo zullen ze sneller kiemen. Leg ze hiervoor in een schoteltje met water waarbij de erwten half onder water staan.

erwten_weken_1038px

De erwten nemen veel water op. Zie hieronder een foto van de droge erwtenzaden en de geweekte zaden (links de geweekte, rechts de droge zaden):

erwten_droognat_1038px

Ik zaai niet direct in de volle grond omdat de vogels de groene blaadjes van de kleine erwtenplantjes heel lekker vinden. Het risico bestaat dat ze binnen de kortste keren alle plantjes oppeuzelen. Ik zaai ze daarom voor in wc rolletjes. Deze plaats ik in mijn koude bak zodat ze sneller opkomen. Van zodra de plantjes zo’n 10 à 15 cm hoog zijn, plant ik ze uit.

 

 

Waarom wc rolletjes?

Ik gebruik wc rolletjes om de erwten in voor te zaaien omdat een erwt diepe wortels aanmaakt en een wc rolletje biedt de ideale ruimte hiervoor. Hoe doe je het? Neem een wc rolletje en vul het met potgrond of zaai- en stekgrond en leg er een zaadje in (steek je zaadje zo diep als het zaadje groot is). Geef voldoende water en zet de wc rolletjes in een serre of koude bak.

erwt_wcrolletje_1038px

Op bovenstaande foto zitten de wc rolletjes al wat in de potgrond gedrukt, zo kun je ze makkelijker vullen en blijven ze mooi rechtop staan.

 

Uitplanten

Als de plantjes zo’n 10 à 15 cm hoog zijn, is het tijd om ze uit te planten. Aangezien erwten klimplanten zijn moet je iets voorzien waar ze kunnen langs groeien. Je kunt hiervoor wat rijshout gebruiken. Ik gebruik liever stevige draad of stukken van betonnetten. Help de plantjes in het begin wat met het klimmen.

In mei bloeien de erwten, wat de voorbode is van de vruchten.

erwt_bloeien_1038px

Erwten groeien in peulen. Laat de peulen hangen zolang ze nog niet dik genoeg zijn want dat betekent dat de erwtjes nog niet volgroeid zijn.

erwt_vruchten_1038px

Als de peulen dik genoeg zijn pluk je ze en haal je de erwtjes er uit.

peulen_1038px

erwtjes_1038px

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *