Energie besparen door je convectoren te reinigen

Energie besparen door je convectoren te reinigen

Convectoren kunnen keiveel stof verzamelen. Op deze manier kan je ze gemakkelijk en snel proper maken in dezelfde tijd als je een raam zeemt. Propere, stofvrije convectoren verbruiken minder energie.

Waarom verzamelen convectoren stof?

Convectoren nemen de koude lucht langs onder op. Samen met de koude lucht nemen ze ook stofdeeltjes mee die in je woning rondhangen.  Convectoren verwarmen de lucht tussen de metalen plaatjes. De warme lucht stijgt en verlaat de convector. Een groot deel van het stof blijft hangen tussen de metalen plaatjes. Dat stof begint zich aan elkaar te hechten tot pluizen die de luchtstroom verstoppen én die een deel van de warmte opnemen…Je convector zal dus meer energie nodig hebben om je ruimte te verwarmen. Als je je convector reinigt is die niet alleen schoner, maar zal je verwarmingsproces ook veel zuiniger zijn:)

Hoe reinig je je convectoren vlot, gemakkelijk én gezond?

Je kan je toestellen natuurlijk demonteren en buiten afspuiten, maar dat is zeer tijdrovend, zwaar werk die je niet regelmatig genoeg kunt herhalen.

Anderen blazen het stof weg met een compressor, maar dat is zeker niet aan te raden. Extra stof verspreidt zich in je leefruimte. Mensen met gevoelige luchtwegen zullen hier zeker veel last van hebben. Daarnaast zal al dat vrijgekomen stof zich weer via de luchtstroom in je convectoren nestelen…

Je kunt je verwarming ook stofzuigen natuurlijk. Hierbij geraak je niet tussen alle fijne metalen plaatsjes. Je kunt niet bij alle pluisjes en met de stofzuiger kan je onmogelijk je toestel ontvetten.

Wat is dan een gemakkelijke, snelle, vlotte en gezonde manier om je convectoren te reinigen? Met een heet sopje! Het is een beetje zoals een raam zemen. Per convector heb je ongeveer een kwartiertje nodig. Je hoeft het toestel niet te ontmantelen noch te demonteren. Je convector is helemaal schoon en klaar voor een efficiënte werking.

Zo doe je dat!

Opgepast! Dit kan je alleen doen met gewone convectoren!!! Convectoren met ingebouwde ventilatoren en elektrische verbindingen gaan niet samen met water!!!!

nodig:

 • 2 dweilen
 • 1 vod
 • 2 of meer rechthoekige opvangbakjes die onder je convector passen
 • Dreft of andere ontvetter
 • Heet water
 • Spuitbus
 • 1 emmer

Energie besparen door je convectoren te reinigen

Doen:

 1. Vul je spuitbus met een heet sopje en een beetje Dreft.
 2. Zet de opvangbakjes onder het eerste deel van je convector. Straks schuiven we op.
 3. Sproei boven de zone waar je de bakjes onder plaatste. De bakjes vangen het vuile water op. Je zal verbaasd zijn hoe vies dat water is! Herhaal dit tot het water zo goed als proper is.
 4. Giet de bakjes over in een emmer, die je op een droge dweil plaatst. Zo vermijd je een nat boeltje.
 5. Schuif de bakjes nu door naar het volgende te reinigen deel van je convector. Leg een dweil onder het gedeelte dat je net schoon spoelde. Dan kan het nog even nadruppelen.
 6. Herhaal stap 3, 4 & 5. Zo schuif je de bakjes en de dweil telkens door tot aan het einde van je convector. Neem ze daarna weg.
 7. Veeg met de vod de volledige convector schoon, ook de onderkant.
 8. Droog de vloer met de dweil. Klaar!

Hoe vaak?

2x per jaar dit klusje herhalen is ideaal. Ik plan het in in september/oktober en nog een keertje in januari/februari.

Tips:

 • Dit klusje doe je niet als je de ruimte net helemaal schoon gedweild hebt. Je kan het wel doen net voor je de ruimte een dweilbeurt geeft 😉
 • Dit klusje kan je natuurlijk ook doen met radiatoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *