Eenvoudig je foto’s verkleinen

Het doel van het verkleinen van foto’s is om kleinere bestanden te bekomen. In dit artikel lees je waarom het nodig is om foto’s te verkleinen en hoe je dit best kunt doen. Bovendien krijg je de link naar een aantal offline en online tools om je foto’s te verkleinen.

Waarom willen we onze foto’s verkleinen?

 • om te e-mailen. Zelfs nu zijn er nog altijd beperkingen op de groottes van de mailboxen waardoor het nog altijd aangewezen is om je e-mails zo klein mogelijk te houden.
 • om op je blog te zetten. Dit is belangrijk zodat je pagina’s sneller laden. Als je pagina’s te traag laden, klikken je bezoekers namelijk weg. Ga maar eens na hoe je zelf reageert als je op een trage website komt.
 • om toe te voegen in presentaties. Dit om zowel de laadtijd van je presentatie als de bestandsgrootte kleiner te houden.
 • om te bekijken op je smartphone. Door de opkomst van de mobiele toestellen wordt er dikwijls gesurft via een trager netwerk (Een voorbeeld hiervan is een data verbinding via een 3G netwerk) waardoor kleine bestandsgroottes (en dus sneller laden) belangrijk zijn.
 • om te zetten op toestellen met beperkte opslagcapaciteit. Hoewel dit minder en minder een probleem is wegens de goedkope opslagmogelijkheden, wil je soms toch je foto’s op een toestel zetten met een beperkte opslagruimte. Ik denk hierbij aan sommige ouder smartphones of oudere mp3-spelers.
 • om te delen via sociale media. Ook hier zorgen kleinere foto’s voor kleinere laadtijden en sneller uploaden van je foto’s.

Er bestaan een aantal technieken om je foto’s te verkleinen:

 • Het formaat verkleinen. Als je je foto’s gemaakt hebt met een 8 megapixel toestel, dan mag je je foto’s gerust wat verkleinen om het af te drukken op 10 x 15 cm formaat.
 • Bijsnijden (cropping). Als slechts een fragment van je foto van belang is, kun je je foto’s al verkleinen door enkel dat fragment uit te snijden en te bewaren.
 • Compressie. Zoals ook al in het artikel PNG of JPG? Wanneer kies je best welk formaat? uitgelegd, kun je door compressie veel kleinere bestanden verkrijgen.

Er bestaan uiteraard heel veel programma’s en websites die je toelaten om fotobewerking te doen en meer specifiek het verkleinen van foto’s. Een aantal tools om je hierin te ondersteunen zijn:

 • CompressJPG is een online tool om je foto’s te verkleinen die gebruik maakt van compressie. Na het opladen van je foto’s kun je het kwaliteitspercentage aanpassen om je foto’s te verkleinen. Na het comprimeren, wordt de foto automatisch gedownload. Nadeel is dat dit een online tool is, waardoor je dus eerst je grote bestanden moet uploaden vooraleer je ze kunt verkleinen.
 • RIOT (Radical Image Optimization Tool) is een offline tool om je foto’s te verkleinen. Je kunt de resolutie aanpassen alsook het niveau van comprimeren. RIOT kun je downloaden als een losstaand programma maar ook als een plugin voor GIMP, Irfanview en XnView.
 • Paint.NET is een offline programma voor fotobewerking. Dit programma kun je gebruiken voor al je fotobewerkingen, maar dus ook voor het verkleinen van foto’s door ze bij te knippen, het formaat te verkleinen en/of te comprimeren. Een aanrader!
 • Windows bevat standaard de mogelijkheid om foto’s te verkleinen bij het e-mailen. Rechts klik in verkenner, kies kopiëren naar, daarna kies je mail recipient (of emailgeadresseerde). Nu komt er een scherm tevoorschijn waarbij je het formaat van je afbeelding kunt kiezen. Let wel: dit is enkel indien je je foto’s wilt e-mailen.
 • Pic Resize is een online tool waarbij je je foto’s kunt opladen. Hierna kun je nog een aantal bewerkingen uitvoeren op je foto’s zoals bijvoorbeeld bijsnijden, roteren, het formaat aanpassen, speciale effecten toevoegen en het formaat en de kwaliteit kiezen. Een leuk extraatje is dat je niet enkel foto’s kunt gebruiken die lokaal staan en je dus eerst moet opladen. Je kunt ook foto’s bewerken die ergens op internet staan door de URL in te geven.

 

Eén gedachte over “ Eenvoudig je foto’s verkleinen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *