Eenvoudig een Rubiks kubus oplossen

Eenvoudig een Rubiks kubus oplossen

Lijkt het oplossen van een Rubiks kubus jou een onmogelijke zaak? Gelukkig bestaat er een eenvoudige manier.

De Hongaarse wiskundige, architect en uitvinder Ernő Rubik (1944) is de uitvinder van de Rubiks kubus. Hij gebruikte de kubus voor het eerst in 1974 tijdens zijn lessen. Het doel van Rubik was om zijn studenten een beter ruimtelijk inzicht te verschaffen.
Op internet vind je heel wat instructies die je tonen hoe je een Rubiks kubus eenvoudig kunt oplossen. De overzichtelijkste methode is laag voor laag: eerst maak je één volledig vlak compleet. Op de website https://rubikskubus.nl/ en https://rubiks-kubus-oplossen.nl/ kun je leren hoe je een Rubiks kubus laag per laag kunt oplossen. Als je de methode beheerst, zou het mogelijk zijn om een Rubiks kubus in anderhalve minuut à twee minuten op te lossen.

Er bestaan ook nog andere methoden waarbij minder draaiingen nodig zijn waardoor je de kubus nog sneller kunt oplossen.

De computer lost je Rubiks kubus op

Toch nog te moeilijk voor jou? Geen probleem? Er bestaat ook een website die op basis van hoe je Rubiks kubus er nu uitziet de stappen bepaalt om hem op te lossen. Stel je hebt wat gedraaid aan je kubus en deze ziet er nu zo uit:

Ga nu naar de website https://rubiks-cube-solver.com/ en geef op de kubus op het scherm alle vakjes dezelfde kleur als jouw Rubiks kubus. Vergeet hierbij niet de kubus te draaien om alle zijden (ook de onderste zijde) in te kleuren. Je doet dit door op het onderste pallet telkens het gewenste kleur te kiezen en op de vakjes van de kubus te klikken om deze te veranderen in de geselecteerde kleur:

Als je klaar bent, klik je op ‘Solve’ en vervolgens ga je te zien krijgen in hoeveel stappen je de Rubiks kubus kunt oplossen en kun je de stappen laten afspelen of er manueel doorheen gaan. In ons voorbeeld zijn er 8 stappen nodig:

Ook zie je de afzonderlijke stappen één voor één afgebeeld als je dat liever gebruikt om tot de oplossing te komen:

Door de stappen mooi op te volgen, bekom je een volledig opgeloste Rubiks kubus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *