Een ritje op de achtbaan vanuit je luie zetel, of liever een Champions League match?

Een leuke activiteit om met je kinderen te doen, is je laten onderdompelen in een virtuele wereld. Bovendien is het dankzij de Google Cardboard een goedkope activiteit die je thuis kunt doen. Een ritje op de achtbaan? Perfect mogelijk vanuit je zetel of als je ergens moet wachten.

Virtuele realiteit (VR)

Virtuele realiteit is een omgeving die gesimuleerd wordt door een computer, maar waarbij je de indruk hebt dat je echt in die wereld aanwezig bent. Dit heeft heel ruime toepassingen. Zo kunnen bijvoorbeeld chirurgen in opleiding realistische operaties oefenen. Ook voor militaire doeleinden wordt virtuele realiteit al gebruikt: missies kunnen op voorhand al eens beleefd worden. Natuurlijk blijft het voor de meesten van ons een bron van amusement: een rondleiding in Versailles of een concert bijwonen. Ook een Champions League match beleven vanaf de eerste rij kan. En dat allemaal vanuit je zetel. Dat is toch wel eens leuker dan televisie kijken. Bovendien besef je pas hoe indrukwekkend het is, als je het zelf eens hebt kunnen ervaren.

Wat heb je nodig voor virtuele realiteit?

Om je onder te dompelen in een virtuele omgeving heb je meestal nood aan een soort bril (head-mounted display of hmd) waarmee je kan rondkijken en rondwandelen in die virtuele omgeving. Hoewel er ondertussen al heel wat varianten bestaan, zijn die meestal nogal prijzig. Tot Google op de markt kwam met de Cardboard. Dit is een kartonnen houder voor je (Android) smartphone waarbij het scherm en de sensoren van je smartphone worden gebruikt voor de ervaring.
cardboard open_1038px
Je kunt een kartonnen zelfbouwpakket kopen voor zo’n 15€ of je kunt de bouwplannen downloaden en de bril volledig zelf maken. De onderdelen bestaan uit niet meer dan een stuk karton, een paar lenzen, wat velcro en een elastiek. Een goedkope manier om eens met virtuele realiteit te experimenteren!
Wie vroeger al eens door een View-Master keek, ziet heel wat overeenkomsten met de Cardboard. Uiteraard zijn het nu bewegende beelden in 360° in plaats van foto’s. Er is ondertussen zelfs al sprake van een nieuwe, moderne View-Master gebaseerd op de Cardboard.

Probeer het zelf uit!

Hoewel er heel veel apps beschikbaar zijn om zelf te experimenteren met virtuele realiteit, zijn er toch een aantal die je zeker eens moet proberen met je Cardboard.
  •  SeaWorldVR
SeaWorldVR
Je bevindt je als duiker onder water en kunt genieten van het adembenemende onderwaterzicht. Je ziet talrijke vissen rakelinks naast of boven je voorbijzwemmen. Je geniet uiteraard van een 360° panoramisch zicht.
  • Roller Coaster VR
RollerCoasterVR
Je maakt een ritje op een verlaten achtbaan op een tropisch eiland. Door te kijken naar de hendel start je de rit. Pas op en hou je goed vast, want er ontbreekt een stuk rail en een ander stuk loopt onder water! Veel plezier!
  • Tuscany Dive
TuscanyDive
Je maakt een wandeling rond en in een pittoreske villa bij de zee in Toscane. Door naar beneden te kijken wandel je automatisch in de richting waain je kijkt. Door nogmaals naar beneden te kijken, stop je en kun je volledig rond je kijken. Je kunt rond de villa wandelen, maar ook binnengaan waarbij je zelfs de trap kunt beklimmen en genieten van het mooie uitzicht vanaf het balkon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *