Een pup trainen: zindelijkheid

puppyzindelijkHet allereerste op het trainingsprogramma van je pup is -hoop ik- zindelijkheid. Het is een echte noodzaak om je dier aan te leren dat plasjes en hoopjes buiten horen. Je kan je puppy zelfs aanleren om op een vaste plaats in de tuin zijn ding te doen. Hoe begin je eraan?

 

Bench: Bij het trainen van de zindelijkheid is de aanschaf van een bench een echte aanrader. Zie artikel: een pup trainen: het belang van de bench.

1°aankomst toiletzone: Bij de 1° aankomst thuis na de aankoop van je pup ga je aangelijnd naar de plek die jij uitkiest als toiletzone.

Tip: Zorg dat deze zone prikkelarm is. Een plek vol spannende dingen brengt de aandacht van je pup in verwarring.

Tip: Ga de tuin niet verkennen voor/na een plasbeurt. Een uitje en een plasmoment zijn twee verschillende soorten uitjes. Als je op verkenning gaat voor of na de plas zal je pup niet weten wat de bedoeling is…zich concentreren op plassen, of op verkenning gaan.

Uitlaten: Blijf rustig staan en geeft opdracht (= naam pup + pipi/woord dat jij kiest) Als de pup dan uiteindelijk zijn ding doet zeg je ondertussen (naam pup + pipi/woord dat jij kiest+ braaf) en geef een aai, of een eetbare beloning.

Pup doet zijn behoefte niet tijdens uitlaten… Ga dan een kwartier later opnieuw naar buiten. Doe dat telkens aangelijnd.

Om het uur: Als de pup zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je een uur later opnieuw aangelijnd naar buiten (of na een maaltijd, of na een dutje). Dat is intensief, ook voor jou, maar het loont de moeite! Als de pup ouder wordt kan je het uur telkens verlengen met een kwartier.

Waarom aangelijnd?

 • Zo vermijd je dat de pup zomaar overal rond huppelt, vrij en blij op ontdekking en niet geconcentreerd op zijn ding doen…
 • Zo leer je de pup ook al wandelen aan de lijn.
 • Zo bepaal jij waar er ontlast wordt in de tuin.
 • Bijkomende handigheid: je krijgt volop gelegenheid om je pup aan te lijnen en aan te leren rustig te blijven tijdens dat gebeuren. Dat kan je doen door je pup te doen zitten tijdens het aanlijnen.

Help! Mijn pup speelt de hele tijd met zijn leiband en komt niet tot plassen… Tja ze zijn speels. Probeer het spelen met de leiband te verhinderen door een andere manier van aanlijnen te gebruiken, met een tuigje i.p.v. een halsband bijvoorbeeld.

Oeps, ongelukje in huis! Dat is volkomen normaal, de pup is aan het trainen. dat gaat niet direct vlekkeloos.

 • Ruim het op zonder dat de pup het ziet. Leidt hem af met een speeltje of laat een ander gezinslid met de pup bezig zijn (zo vermijd je dat de pup denkt: Och, handig, als ik iets binnen doe, dan ruimen ze het voor me op!).
 • Als je de pup kan oppakken tijdens de daad, dan moet je dat zeker doen, en zet hem direct buiten.
 • Zorg dat de geurtjes van de vloer verdwenen zijn zodat een uitnodiging tot nog een keertje verdwenen zijn.
 • Vermijdt ruimtes met tapijt. Hou je pup uit de buurt van kamers met tapijt in de zindelijkheidstrainingsfase…

Help, mijn pup plast op zijn kussen! Waarom ze dat doen, dat weet ik niet, maar ik heb dat ook al met verschillende pups meegemaakt. Sommigen zeggen dat ze hun geur in hun spullen willen, of dat ze jouw spullen niet willen besmeuren en daardoor hun spullen verkiezen in hoge nood. In ieder geval, ze doen iets vervelends, en wij de baasjes moeten hondvriendelijk ingrijpen…

 • Als je ze kan betrappen kan je ze op pakken en buiten zetten (of doen schrikken door foei te zeggen. Dit doe ik maar in het laatste geval, als niets werkt).
 • Het kussen kan je wassen, maar gebruik geen wasverzachter…dat is precies een uitnodiging tot beplassen…Waarom, dat weet ik niet. Doe een scheut azijn in je waswater. Dat helpt wel. Maak niets schoon terwijl de pup het ziet.
 • Blijft de pup zijn kussen gebruiken als plasplek, dan kan je het kussen voor enige tijd wegnemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *