Een pup trainen: het belang van de bench

hondenbenchEen bench is bij het trainen van een pup onontbeerlijk. Het helpt zowel jou (het baasje) als de pup. Het is de eenvoudigste manier om je pup zindelijk te leren, tot rust te laten komen en veilig te houden tijdens je afwezigheid. Als je dus overweegt om een pup te nemen, schaf dan eerst en vooral een bench aan. Enkele tips nodig?

 

 

Waarom een bench? Pups hebben begrenzing nodig om tot rust te komen. Instinctief houden ze van een ‘hol’. Een hol is een veilig plekje waar ze kunnen rusten. Pups hebben een flink aantal uren slaap per dag nodig (14-18 uur). Dat moet je respecteren! In een bench komt een pup aan rust toe, terwijl ze in huis vaak niet tot rust kunnen komen door alle spannende prikkels die ze zien en willen ontdekken.

  • Tip: Als de pup te druk wordt kan je hem ook even in de bench doen om tot bedaren te komen. Dat hoef je niet berispend te doen. Doe gewoon zoals altijd: je pakt de pup en zet hem rustig in de bench en doet het deurtje dicht zonder dat je iets zegt.

Een bench biedt ook veiligheid. dat is vooral voor jou een handige mogelijkheid. Als de pup alleen is, dan kan hij niets beschadigen. Ik denk maar aan je stoelpoten, behangpapier, kussens,…Hij kan zichzelf ook niets aan doen door bvb. aan elektriciteitsdraden te gaan bijten. Je kan hem dus rustig in de bench doen terwijl jij met een gerust hart ergens anders iets moet doen. Je puppy leert geen vernielingsdrang aan terwijl je weg bent. Dat is niet zielig! Je komt tegemoet aan je pups nood aan rust en aan je verantwoordelijkheid om het veilig te houden.

Een ander belangrijk aspect van de bench bij de opvoeding van je pup is zindelijkheid. Een pup zal proberen om zo snel mogelijk zijn plas of hoopje op te houden in zijn hol, want dat wil hij niet bevuilen. Als je zelfs iets lekkers in de bench legt zal de pup de bench ook linken met eten. De plek waar een hond eet, die bevuilt hij ook niet! Je moet natuurlijk rekening houden met het kunnen van je pup. In het begin is 4 uur echt wel een maximum om het droog te kunnen houden. Hoe ouder de pup wordt – en hoe groter zijn blaasinhoud- hoe langer hij dit kan volhouden.

  • Tip: Telkens je de pup uit de bench haalt doe je dat zonder poespas. Je lijnt hem aan en gaat naar buiten. De hond zal plassen, of een hoopje doen. beloon hem met een aai en appreciërende woordjes. Eenmaal uit de bench ga je om het uur naar buiten met je pup, of na een dutje, of na een maaltijd,…

Hoe groot moet de bench zijn? Een goede bench is niet groter dan dat het dier zal worden eenmaal het volwassen is.

Traliewerk? Je kan een bench kopen die opvouwbaar is, en een kooivorm heeft, maar dat hoeft niet. Je hebt ook echte ‘holen’ in kunststof met een deurtje.

Wat leg ik in de bench? Een zachte doek, een dekentje, een ligkussen mag ook. Hou er rekening mee dat je in het begin de bench zal moeten verschonen. Je puppy zal er alles aan doen om het zo snel mogelijk droog te houden in de bench. Toch moet je rekening houden met ongelukjes. Zorg dus voor voldoende schone doeken.

  • Tip: Maak de bench niet schoon als de hond het ziet.
  • Tip: Leg telkens wat lekkers (vb. puppykorreltjes) in de bench. De hond linkt eten aan leuk en zal de bench dus ook linken aan leuk.
  • Tip: om je pup in het begin het gevoel te geven niet alleen te zijn kun je i.p.v. een doek een afgedankt, gedragen kledingstuk in de bench leggen. Jouw geur zit daar dan in en houdt de pup gezelschap.

Waar zet ik de bench? Dat hangt een beetje van jullie beiden af. Waar zou jij het graag willen, en waar voelt de pup zich goed? Sommigen kiezen ervoor om de bench op een plaatsje te zetten waar ze het gezin kunnen zien (voor het gezelschap). Ik heb gekozen voor een rustige kamer waar de pup ons wel kan horen – in de kamer ernaast- maar alleen is (om tot rust te komen).

Ik kan me een pup opvoeden zonder bench niet meer voorstellen. Zelfs je hond zal er niet meer zonder kunnen. Je zal wel zien. Als je het deurtje open laat staan zal je puppy – na enige tijd weliswaar- zijn bench zelf opzoeken. Dat is voor mij de allerbeste bevestiging dat een bench een goede zaak is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *