Een gezonder binnenklimaat met een netatmo weerstation

In mijn zoektocht naar een manier om de kwaliteit van de lucht in huis te analyseren, kwam ik het Netatmo weerstation tegen. Je kunt er zowel de temperatuur, vochtigheidsgraad, CO2 gehalte en geluidsniveau mee meten. En dat alles op je smartphone.

Luchtvochtigheid en CO2

Dat het belangrijk is om de luchtvochtigheidsgraad in je huis goed in de gaten te houden, heb ik al verteld in het artikel ‘Het belang van een optimale luchtvochtigheid in huis‘. Ik wou ook het CO2 gehalte in de lucht binnen kunnen zien. Dat is belangrijk omdat een te hoog C02 gehalte betekent dat er minder zuurstof in de ruimte aanwezig is. Hierdoor ontstaan klachten als: je minder kunnen concentreren, hoofdpijn, mindere prestaties, vermoeidheid. Door het CO2 gehalte te meten, weet je dus eigenlijk of je wel voldoende ventileert en verlucht.

De meeste weerstations beperken zich tot het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik het Netatmo weerstation zag. Het Netatmo weerstation is een stijlvolle krachtpatser die heel wat meer kan dan een traditioneel weerstation: naast temperatuur en luchtvochtigheid, kun je ook het CO2 gehalte en het geluidsniveau meten. En dat alles op je smartphone. Hieronder lees je mijn bevindingen met dit weerstation.

Hardware

Het Netatmo weerstation wordt geleverd met:

  • Binnenmodule. De binnenmodule zorgt voor de verbinding met de andere modules en is ook verbonden op je draadloos netwerk. De binnenmodule laadt op via een USB-kabel of een gewoon stopcontact.
  • Buitenmodule. De buitenmodule werkt op AA-batterijen. De buitenmodule meet de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het is aangeraden om de buitenmodule op een beschutte plaats te hangen, zodat er geen directe regen of zonlicht aan kan.

Het is mogelijk om additionele modules toe te voegen. Je kunt tot maximaal 3 modules toevoegen. De additionele modules zijn draadloos verbonden met de binnenmodule via radiogolven.  Het bereik zou tot 100 meter moeten gaan, maar ik merk dat in de praktijk 30 meter al nipt is. Elke additionele module kan de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte meten.

De binnenmodule communiceert via wifi met de website van Netatmo waar alle data centraal gestockeerd wordt. Elke 5 minuten worden de waarden doorgestuurd naar een centrale server.

De installatie is heel eenvoudig: je verbindt de centrale binnenmodule met je computer om deze te installeren. Surf naar de link die je kunt terugvinden in de kleine handleiding. Daar kun je een wizard downloaden en je laten begeleiden door de installatie.

netatmo_install

Hetzelfde geldt voor de additionele modules die je wilt toevoegen.

Er zijn ook nog 2 additionele modules voor buiten beschikbaar:

  • Windmeter. Hiermee kun je in realtime de windsnelheid en de windrichting opvolgen.
  • Regenmeter. Ideaal om de neerslaghoeveelheid nauwkeurig op te volgen.

Een netatmo weerstation kun je oa. bij bol.com kopen.

Software

Je kunt alle gegevens overal raadplegen (aangezien alle data op de website van Netatmo komt) en op verschillende manieren: via een website, via een Android app en via een iOS app. Ik gebruik de webinterface en de Android app.

Webinterface

De webinterface ziet er knap gemaakt uit en bevat alle benodigde informatie zodat je in 1 oogopslag alles ziet wat je wilt zien.

netatmo_webui

Je krijgt een mooi overzicht van de recentste waarden per module en je kunt ook op een waarde klikken om dan de evolutie te zien in de tijd. Hierbij kunt je de waarden grafisch zien voor 1 dag, week, maand of jaar.

Het CO2 gehalte wordt uitgedrukt in ppm (deeltjes per miljoen). De normale CO2 waarde voor buiten zou rond de 400 ppm moeten liggen. Voor binnen is het beter dat die waarde de 1000 ppm niet overschrijdt. Vanaf 1200 ppm kun je al last krijgen van meer vermoeidheid en verminderde concentratie. Hoog tijd dus om mijn living te verluchten.

Android app

De android app en de iOS app zijn gelijkaardig. Hieronder zie je de waarde van de buitenmodule met daaronder de waarden van module 2.

netatmo_android_overview

Als je je scherm kantelt, krijg je grafisch de evolutie van de waarden te zien.

netatmo_android_chart

Netatmo voorziet ook de mogelijkheid om notificaties te ontvangen als bepaalde grenswaarden overschreden worden. Een voorbeeld is als het CO2 gehalte boven de 1000 ppm gaat. Je krijgt elke week ook een weekoverzicht en je krijgt ook notificaties (afkomstig van MeteoAlarm) indien er kans is op onweer, winterse neerslag.

netatmo_android_notifications

Weathermap

Er is nu ook een weerkaart beschikbaar die een overzicht geeft van alle netatmo weerstations die gedeeld worden door gebruikers. Je ziet enkel de gegevens van de buitenmodule: temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Elke pin op de google maps kaart is een weerstation waarbij het getal de buitentemperatuur aangeeft. Iedereen kan dit bekijken op http://www.netatmo.com/weathermap

netatmo_weathermap

API

Indien je zelf applicaties maakt (of wilt maken), heb ik ook goed nieuws voor je: Netatmo stelt een volledige en goed gedocumenteerde, gratis API ter beschikking om alle gegevens die centraal worden opgeslagen te gebruiken in je eigen applicaties.

Een netatmo weerstation kun je oa. bij bol.com kopen.

3 gedachten over “ Een gezonder binnenklimaat met een netatmo weerstation”

  1. Magnificent site. Plenty of useful information here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks in your sweat! feggbeeabdac

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *