Een gebruiker toevoegen in Windows 8.1

Werk je met meerdere personen op dezelfde computer, dan kun je voor elke gebruiker een aparte gebruikersaccount aanmaken. Welke voordelen heeft dit en hoe doe je dat nu het eenvoudigst in Windows 8.1?

Een aparte account voor elke gebruiker heeft een aantal voordelen:

 • Zo kun je je eigen documenten, foto’s, muziek, video’s, internet favorieten (bookmarks), … afschermen van andere gebruikers op de computer.
 • Elke gebruiker kan ook zijn eigen instellingen hebben zoals bijvoorbeeld een andere achtergrondfoto op je bureaublad of het automatisch inloggen op bepaalde applicaties.

Soorten gebruikersaccounts

In Windows 8.1 zijn er 2 soorten gebruikersaccounts: Microsoft accounts en lokale accounts. Microsoft heeft het liefst dat je kiest voor een Microsoft account en dat heeft ook talrijke voordelen:

 • Je instellingen worden bewaard, ook als je inlogt met hetzelfde Microsoft account op een andere computer.
 • Koppel je bovendien je OneDrive account, dan kun je zelfs je documenten raadplegen en bewerken op elke andere Windows 8.1 computer waarop je inlogt met je Microsoft account.
 • Met een Microsoft account is het mogelijk om apps uit de store te downloaden. Wil je dit doen, ben je dus verplicht om een Microsoft account te gebruiken bij het aanmelden.

Toch is het niet altijd nodig dat alles gesynchroniseerd wordt en heb je eigenlijk al voldoende met een lokaal account, simpelweg om te kunnen aanloggen in Windows.

Hieronder bespreek ik de procedure voor het aanmaken van een lokaal gebruikersaccount. Het aanmaken van een Microsoft account is gelijkaardig, waarbij je in stap 3 dan uiteraard kiest voor een Microsoft account. Hierbij heb je dan nog de keuze om een bestaand Microsoft e-mail adres te gebruiken of om een nieuw e-mail adres aan te maken.

Hoe maak je nu een lokaal gebruikersaccount aan op Windows 8.1?

 1. Druk op de windows toets om naar het startscherm te gaan (of gebruik de Windows toets – Q om te zoeken vanaf de desktop) en typ in: gebruiker. Je kiest voor ‘Overige gebruikersaccount toevoegen,…’.
  1. gebruikersbeheer
 2. Vervolgens kies je voor ‘Een account toevoegen’:
  2. account_beheren
 3. Nu kun je kiezen tussen een lokaal account of een Microsoft account. We kiezen hier voor een lokaal account, dus ‘Aanmelden zonder Microsoft-account’.
  3. gebruiker_aanmelden
 4. Hier nogmaals kiezen voor ‘Lokaal account’ om een lokaal account aan te maken:
  4. lokaal_account
 5. Nu kun je een gebruikersnaam en een wachtwoord kiezen voor je nieuwe gebruiker. Hierna op volgende klikken en je nieuwe gebruiker wordt aangemaakt voor je.
  5. lokaal_account_toevoegen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *