Een doeldoek maken met de kinderen

Ben je op zoek om samen met de kinderen iets in elkaar te knutselen waar je nadien nog uren speelplezier mee hebt? Dan is een doeldoek misschien wel wat voor jullie!

Dit ideetje vond ik online en werkte het helemaal zelf uit. Ook jij kunt dus je persoonlijk doeldoek maken precies zoals jij het wilt en met wat jullie met het gezin allemaal kunnen en graag doen!

Dit is hoe wij aan de slag gingen:

Nodig:

 • oud laken als basis
 • oude lappen stof, bijvoorbeeld van kledij waar de kinderen uitgroeiden. Liefst met een leuk in het oog springend motiefje
 • schaar die gemakkelijk stof knipt,  als je een groot gezin hebt kun je misschien enkele stoffenscharen lenen bij de grootouders, of tantes
 • lijmpistool met voldoende lijmpatronen, (minstens 10)
 • verlengsnoer
 • spatel
 • papier en potlood
 • waslijn of touw
 • wasknijpers
 • ballen van verschillend formaat, tennisballen kunnen ook
 • krijt
 • een plekje in de tuin om het doeldoek op te hangen

Doen:

 1. Voor je het project aan de kinderen voorstelt zorg je best voor het belangrijkste materiaal: een oud laken en oude lappen stof.
 2. Maak je kinderen warm voor het project. Toon hen eventueel een voorbeeldfoto.
 3. Spreid samen het laken uit over het gras/terras. Zo zien je ukkepukken hoeveel  ruimte ze hebben om vormen in te passen. Leg iets zwaars op de hoeken van het laken, dat werkt straks makkelijker.
 4. Nu kunnen ze een plan tekenen. Een blad wordt de oppervlakte van het laken.  Laat hun fantasie de vrije loop gaan: cirkels, vierkanten, ruiten, rechthoeken, driehoeken, verschillende formaten van dezelfde figuren. Controleer samen met hen of hun schikking realiseerbaar is, en stuur eventueel bij.  Ondertussen oefenen ze hun geometrische figuren, tekenen die, benoemen ze, en het is vakantie!
 5. Laat ze daarna bepalen hoeveel punten er kunnen verdiend worden bij welk doel. De moeilijkste doelen krijgen uiteraard de hoogste scores.
 6. Nu kan je echt aan de slag gaan. De lappen stof worden in stroken geknipt van ongeveer gelijke breedte. Van elke soort stof knip je minstens 4 stroken.
 7. Ondertussen kunnen oudere kinderen de punten vormgeven met stof. Laat ze eventueel de cijfers op de stof tekenen met krijt. Daarna kunnen ze deze uitknippen.
 8. Als alle stroken en scores geknipt zijn begint het vasthechten. Dat is jouw belangrijkste taak. Zo’n lijmpistool krijgt erg warm en als de kindervingertjes te jong zijn, dan neem je deze taak beter op jouw om verbrande vingers en gemeende tranen te vermijden.
 9. Een verlengsnoer naar buiten en lijmpatronen bij de hand zijn erg handig.
 10. Laat de kinderen de geplande doelen op het doek tekenen met krijt.
 11. De doelen worden uitgeknipt.
 12. Nu komt het meet-en paswerk! De kinderen passen de stroken stof over de uitgeknipte doelen om het fleuriger en vrolijker te maken.  Te lange delen worden afgeknipt.
 13. Ondertussen lijm jij de stroken vast. Direct nadat je de stroken op de lijm hebt gelegd druk je de stof nog even na met een spatel. Niet met je vingers! Stukjes die nog loszitten lijm je even bij.
 14. Nadat de doelen een mooie rand kregen schikken de kinderen nu de scores op het doek en lijm jij deze ook vast op dezelfde manier.
 15. Het doeldoek is klaar voor gebruik.
 16. Span twee draden tussen twee palen in de tuin: eentje bovenaan, en eentje onderaan . Je kan ook de waslijn gebruiken, of de schommel.
 17. Hang het doek aan de bovenste draad vast met de wasknijpers. Doe hetzelfde onderaan.
 18. Bepaal de afstand vanaf waar geworpen mag worden.  Zorg voor krijt of een scoreblad met potlood, haal er ballen bij…
 19. en start! Dit spel oefent richten en gooien bij de kinderen, ze leren een beurt afwachten, punten optellen, tegen hun verlies kunnen, genieten van samenspelen.
 20. Uren speelplezier met de familie, tijdens tuinfeestjes, met vriendjes op bezoek. Iedereen kan meedoen! En wie behaalt de hoogste score? Veel maak- en speelplezier!

Tips: 

 • Je kan het doeldoek laten signeren door alle ontwerpers. Vergeet niet te dateren.  Dit wordt vast en zeker een mooi aandenken aan een heerlijke vakantie die heel vaak bovengehaald zal worden als iedereen zin heeft in een spelletje buiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *