Een dekentje of sjaal haken met de verlengde vaste

Eenmaal je deze steek onder de knie hebt ben je vertrokken voor heel wat haakprojectjes: colsjaals, mutsen, dekentjes. De steek is helemaal niet moeilijk en geeft een supermooi resultaat. Zin in een knus dekentje? Dat haak je zelf! Met het filmpje lukt het je zeker en vast.

Ik gebruik haaknaald n° 5 in het filmpje.  Je kan uiteraard experimenteren met maten van haaknaalden en diktes van wol. Zoals bij de colsjaal kan je in verschillende kleuren werken, lekker door elkaar of in stroken gehaakt. Zo wordt het helemaal jouw dekentje.

 1. Opzetten: zet een even aantal lussen op. Wil je een sjaal haken, dan kan je in de breedte of in de lengte haken. Jij kiest wat je leuker haken vindt. Je moet er alleen op letten dat je met een even aantal lussen begint.
 2. Toer 1: Haak 3 beginlossen, sla één steek over, in de volgende steek haak je een verlengde vaste en een lus. Sla één steek over en haak in de volgende steek weer een verlengde vaste en een lus. Herhaal dit tot op het einde van de toer.
 3. Toer 2: Haak 3 beginlossen, haak in elke steek ( in de linkerlus naast het draadje)  een verlengde vaste en een lus. Herhaal dit tot op het einde van de toer.
 4. Toer 3-…: Haak zo verder tot je de gewenste breedte hebt gehaakt voor jouw droomsjaal of -dekentje.
 5. Afsluiten: Sluit je werk af met een halve vaste en weef het laatste stukje wol doorheen je werk.
 6. Lukt het niet zo best met dit stappenplan? Geen nood het onderstaande filmpje helpt je zeker en vast op weg. Veel haakplezier!

Wist je dat? Ons brein handwerk nodig heeft om te kunnen ontstressen. Haakwerk is ideaal daarvoor. Het steeds herhalende werk waarop je je moet concentreren helpt daarbij.

2 gedachten over “ Een dekentje of sjaal haken met de verlengde vaste”

 1. Wil je even bedanken voor de uitleg.
  Handig met het filmpje erbij wat ook duidelijk is.

  Het is een mooie steek voor een sjaal en ga die ook gebruiken voor een sjaal voor mij
  of ik maak de col. Ben er nog niet over uit 🙂

  Groetjes,
  Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *