E-reader of tablet? Wat koop je het best?

Je bent aan het twijfelen om een e-reader of een tablet aan te schaffen. Hoe kies je en wat is de beste keuze? Er is geen duidelijk antwoord: het hangt er allemaal van af wat je er mee wilt doen…

Wil je enkel digitale boeken kunnen lezen? Dan is een e-reader het apparaat van je keuze. Veel meer dan boeken lezen, kun je er in principe niet mee doen. Hoewel op de nieuwere e-readers er wel een mp3 speler opzit en een browser zodat je kunt surfen op het internet. Het scherm  maakt gebruik van de e-ink technologie waardoor het veel beter leesbaar is dan het traditionele LCD scherm. Bovendien is er door deze e-ink technologie een veel langere batterijduur. De schermopbouw is wel veel trager bij e-ink dan bij LCD, waardoor e-ink niet geschikt is voor bewegende beelden zoals filmpjes of spelletjes.

Een tablet is eigenlijk een volwaardige computer in een klein draagbaar formaat. In principe kan je als doorsnee gebruiker de meeste zaken die je op je computer kunt doen, tegenwoordig ook al op je tablet doen. Een tablet is echter volgens mij geen vervanger van je computer, maar eerder een aanvullend apparaat dat je kunt gebruiken om je emails te lezen, snel en gemakkelijk je rekeningstand raadplegen of een overschrijving doen, om spelletjes op te spelen, om je digitaal archief (vb. evernote) op te raadplegen en aan te vullen. Dit kan ofwel via de browser ofwel via speciale zogenaamde apps die ontwikkelaars gemaakt hebben voor gebruik op een  tablet en/of smartphone.

Conclusie: een e-reader kun je vergelijken met een boek. Een tablet kun je vergelijken met een computer. Je maakt toch ook geen keuze tussen een boek of een computer, dus waarom dan wel een keuze maken tussen een e-reader en een tablet. Ze zijn beiden handig en hebben elk hun eigen doel!

Tip: Lees ook mijn artikel over digitale boeken.

Eén gedachte over “ E-reader of tablet? Wat koop je het best?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *