Heb je stapels oude jeansbroeken waar je gezinsgenoten zijn uitgegroeid? Zonde om ze weg te gooien. Je kan er zoveel mee maken, dit lappendeken bijvoorbeeld.
Nodig:
- Een 10-tal oude jeans (sparen/verzamelen maar)
- een stofschaar
- kleermakerskrijt
- een stift
- hard karton
- een meetlat
- naald en draad/naaimachine en draad
- schaartje
Doen:
Het voorbereidende werk:
- Ga aan het verzamelen van de jeans. Probeer er op te letten dat je verschillende tinten jeans hebt, dat schakeert straks mooier in de compositie van het deken.
- Maak een stevig patroon op een stuk karton. Het vierkant dat ik voor dit deken heb gebruikt is 19 centimeter op 19 centimeter. Ik koos voor redelijk grote lappen, dat werkt een beetje sneller, en dat zorgt ook voor een rustiger geheel als alle lapjes samenhangen.
- Snij de jeans open en trek met het kleermakerskrijt de omtrek over op de jeans. Ik koos er voor om de zomen en boorden als boord te behouden. Zo heb ik minder werk. Deze zomen hoef ik niet te naaien en de randen van het lappendeken rafelen niet uit. Ze behouden zelfs een echte jeanslook.
- Let erop terwijl je lappen uit de jeans haalt dat je de mooie accenten van elke jeans benut: een mooie zak, een lederen label, mooie spijkers, riemlussen. Verwerk deze zeker in de lappen. Voor dit lappendeken heb je 64 lappen nodig, maar dat zal variëren volgens de oppervlakte die jij wilt in elkaar steken 🙂
- Leg de lappen per soort op een stapeltje: lappen met één zoom, 4 lappen met aan 2 zijden een zoom. (dat worden de hoeken van het lappendeken), lappen met een mooi accent, ‘gewone’ lappen = zonder zoom/accent.
Schikken maar…
- Als je genoeg lappen hebt is het tijd om de lappen te schikken. Ik heb de lappen op de vloer geschikt. Ik begon met een vierkant van vier lappen. Daar heb je de lappen zonder zoom voor nodig. Zo bouwde ik het deken lap na lap op.
- Let erop dat de kleuren mooi geschikt zijn. Zorg ervoor dat ook de accenten verspreid zitten in de compositie.
- Daarna is het tijd om de randen aan te leggen. Daar gebruik je de lappen met een jeans-zoom voor. Op de hoeken van het deken komen de jeanslappen waar er aan twee zijden zomen voorzien zijn.
- Bekijk het geheel nu even vanop een afstandje. Ligt alles goed? Herschik de lappen waar nodig.
- Als alles goed ligt nummer je de lappen het best met het kleermakerskrijt. Zo blijft je rangschikken ongeschonden nadat je ze van de grond haalt. Zo deed ik het:
Maak ook een foto van de compositie. Dat is handig om op terug te vallen als je twijfelt over de richting waarin de lap hoort te liggen.
Het naaien kan beginnen!
- Ik weet niet hoe handig jij bent met naald en draad of naaimachine, maar ik ben dat helemaal niet ;). Ik naai dit lappendeken lapje na lapje met de hand aan elkaar. Daar deed ik genoeg ervaring voor op dankzij het mondmaskerprojectje. Kan je overweg met een naaimachine, ga gerust je gang 🙂
- Naai rij per rij aan elkaar. De onderzijde van A1 gaat aan de bovenzijde van A2. De onderzijde van A2 gaat aan de bovenzijde van A3, enzovoort. Zorg ervoor dat de zoom van elk lapje mooi op elkaar aansluit om straks een mooie doorlopende rand te hebben aan het deken.
- Als alle rijen af zijn (dat gaat best snel) begint het aan elkaar naaien van de rijen. Zorg ervoor dat de lappen netjes op elkaar aansluiten zodat je een mooie, regelmatig lapjes-roostering krijgt.
- En tadaaaa. Je lappendeken is een feit!
Tips:
- Dit is een heerlijk project om al die favoriete jeans toch nog te koesteren.
- Met jeanslapjes kan je alle kanten uit! Je kan ze samen naaien tot een kussen voor op de bank, of voor de hond, dan heb je er veel minder nodig ;). Je kan er een dekbedovertrek mee maken met bijhorende kussenslopen, maar dan heb je keiveel lappen nodig… Heb je heel weinig lapjes? Wat dacht je dan van pannenlappen? Je kan er een hoes mee maken om je favoriete bank mee te bekleden of dit deken natuurlijk!
- Dit lappendeken gaat heel graag mee op picknick of ligt graag te pronken op bed.
Wist je dat?
- Upcyclen heel goed is voor het milieu? Zo geef je spullen die je normaal gezien zou weggooien een tweede keer een functie.
- Je kan van alles upcyclen, van oude kledij tot blikjes, van plastiek flessen tot wc rolletjes.