DIY upcyclen: haarspeldenhouder

DIY upcyclen: haarspeldenhouder

Als je ‘s morgens een speld in je haar wilt doen, dan is het soms een hele kunst om net die ene speld die je in gedachten hebt te vinden. Welnu, deze haarspeldhouder helpt je ochtendroutine vlotter lopen en je maakt hem helemaal zelf!

Nodig:

 • Leuk stofje (van een oude jurk/bloes/hemd)
 • stevig stuk karton
 • breekmes
 • Breed lint
 • smal lint
 • warme lijmpistool
 • lijmpatronen
 • stofschaar

Doen:

 1. Bekijk de ruimte waar je de haarspeldenopberger wilt opbergen: Wil je de opberger hangen of zetten? Hoe groot kan je opberger worden om op die plek te passen?
 2. Tijd om je materiaal te verzamelen: neem een stuk karton dat groot genoeg is voor je project. Zoek een stuk stof waarmee je de voor- en achterkant van de opberger kan bekleden. Kies bijpassende linten. Nu kan je aan de slag.
 3. Snij het karton op maat. Vouw de stof rond het karton zoals je een boek zou kaften. Kleef de vouwen van de stof aan de achterkant vast aan het karton.
 4. Nu kan je de linten over het karton spannen. Ik koos er voor om de linten van boven naar beneden vast te maken. Je kan de linten ook horizontaal vastmaken natuurlijk. Jij ontwerpt jouw opberger. Vouw de linten strak over het karton en lijm ze vast aan de achterkant van het karton.
  Haarspeldenhouder voorzijde
 5. Je kan eventueel een lusje vastkleven aan de bovenkant van de opberger als je deze straks wilt ophangen. Knoop dan een lusje en lijm het mooi in het midden vast aan de achterzijde van het karton.
 6. Je kan de achterzijde van het karton ook bekleden met stof. Dan heb je dubbel zoveel bergruimte!
 7. Aan de achterzijde maak ik 3 lussen vast. Daar kan ik een diadeem aan hangen. Ik maak ook 2 opbergvakken voor elastieken, kleine speldjes en zo. De opbergvakken maak ik door breed lint op maat te knippen. De onderste zijde lijm ik vast en de twee zijkanten ook. Nu heb je een vakje! Ik maak 2 ruime opbergvakken boven elkaar.
  haarspeldenhouder achterzijde
 8. Nu kan je je haarspelden over de opberger schikken. Morgenvroeg hoef je niet meer te zoeken naar de juiste speld of elastiek. Je hebt ze allemaal in één oogopslag bij de hand!

Tips:

 • Oude spullen hoef je niet altijd weg te gooien. Soms kan je ze ook upcyclen. Dat kan je doen als je het materiaal gebruikt om er iets anders mee te maken. Blikjes kan je op deze manier ook een nieuw leven geven.
 • Wees zuinig op je scharen. Gebruik een textielschaar uitsluitend voor stoffen. Zo blijft ze scherp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *