DIY: Thee juist zetten

DIY: Thee juist zetten

Een kopje thee kan smaken, maar soms ook niet…Je thee kan erg bitter worden, of net te waterig zijn. Om een lekker kopje thee te zetten helpt Zenspiratie je graag op weg, enjoy!

Doen:

 1. Kies de juiste thee of kruiden naar jouw smaak. Kijk hier hoe je de geschikte thee vindt.
 2. Doseer de hoeveelheid: met een volle theelepel per tas zit je meestal goed. Schat dus in hoeveel kopjes er in je kan gaan als je een kan thee wilt zetten.
 3. Gebruik zacht water. De smaak van je water is bepalend voor je thee. Kraanwater kan veel kalk en chloor bevatten. Zet een fles kraanwater in de koelkast, dat haalt de chloorsmaak eruit. Je kan dat water eerst laten koken voor je het gebruikt om thee te zetten. Zo verminder je het kalkgehalte. Liever een bronwater? Spa blauw is een goede keuze.
 4. Verwarm je water met zorg. De temperatuur die nodig is voor het water hangt af van je gemaakte keuze qua theesoort. Kijk goed naar het water: het moment dat er luchtbelletjes ontstaan heeft het water ongeveer een temperatuur van 70-80 ° ( de temperatuur voor groene thee en witte thee) . Als de belletjes rond de rand van de pot/waterkoker, aan het wateroppervlak, beginnen te dansen heeft het water een temperatuur van tussen de 80-90 graden ( de temperatuur voor zwarte thee, kruideninfusies, rode thee).  Als al het water borrelt en klotst in de pot/waterkoker heeft het water een temperatuur van 100° en is niet bruikbaar om direct thee mee te zetten. Laat je water in dat geval zeker tussen de 2  ( voor zwarte thee of kruideninfusies) en 5 minuten (voor groene thee en witte thee) afkoelen.
 5. Laat de thee juist trekken. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer inhoudstoffen er in het aftreksel vrijkomen en hoe bitterder de thee zal worden. Witte thee en rode thee mag je gerust wat langer laten trekken. Zo’n 5-7 minuten is helemaal goed. Groene en zwarte thee laat je best niet langer trekken dan 3 minuten. Kruideninfusies kan je gerust 10-15 minuten laten trekken. De thee laten trekken doe je best afgedekt. Zo blijven al je aroma’s waar ze moeten zijn, en hou je temperatuur constanter.
 6. Neem de thee/kruiden  nu uit je tas/kan. En geniet!

Wist je dat?

 • De te bittere smaak van thee te wijten is aan te heet opgegoten water? Het te heet -kokend- water verbrandt de theeblaadjes…Verwarm je water dus met zorg…
 • Er waterkokers bestaan waarvan je de temperatuur kan instellen? Dan hoef je het water niet meer te bewaken alvorens de thee te zetten…
 • Je de thee kan hergebruiken voor een volgend aftreksel? Ja, echt waar! Je kan dezelfde thee tot 4 keer toe hergebruiken. Als je dat wilt doen, dan is het zeer belangrijk dat je telkens  de juiste trektijd in acht neemt en de thee direct uit je tas of kan verwijdert. Met kruideninfusies kan je dit niet proberen. Zwarte en rode thee zijn hier minder voor geschikt, maar witte en groene thee zijn ideaal om dit eens te proberen. Het heeft een zachtere smaak…sommigen vinden dit echter te waterig. Experimenteer! En geniet vooral van je theemomentje.
 • Losse thee te verkiezen is boven builtjes? Het maakt een verschil qua beleving, maar vooral qua smaak en inhoudsstoffen. Thee in builtjes is veel fijner, soms zelf bijna gruis en dat zorgt voor veel minder smaak. Theebuiltjes zijn wel handig op verplaatsing. Op het werk bijvoorbeeld.
 • Thee ook dorstlessend is op warme zomerdagen? Onderzoek heeft uitgewezen dat het beter is voor je lichaam om lauwe dranken te drinken op warme dagen dan ijskoude dranken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *