DIY: een omslagdoek haken met halve stokjes

DIY: een omslagdoek haken met halve stokjes

Heerlijk toch? Een lekker ruime omslagdoek waar je jezelf in kan wikkelen om dat terrasje te doen, ook al valt de avond. Of om heerlijk in weg te duiken met een boekje in een hoekje. Zelfs het haken is eenvoudig en puur genieten.

De omslagdoek haak je zo:

Nodig:

  • haaknaald van 10mm
  • 3 grote bollen wol

Doen:

Toer 1: Haak 4 lossen en maak een ring door de ketting van lossen te sluiten met een halve vaste.

Toer 2:

Haak 3 lossen, haak 3 halve stokjes in de ring, haak 2 lossen en weer 3 halve stokjes in de ring, haak 1 losse en weer 1 half stokje in de ring.

Toer 3:

Haak 3 lossen, haak 1 half stokje in de losse van de vorige toer. Haak 3 halve stokjes op de 3 halve stokjes van de vorige toer. Haak 1 half stokje in de ketting boog van 2 lossen van de vorige toer.

Haak 2 lossen Haak 1 half stokje in de kettingboog van 2 lossen van de vorige toer. Haak 3 halve stokjes op de 3 halve stokjes van de vorige toer. Haak 1 half stokje in de losse van de vorige toer. Haak 1 losse. Haak 1 half stokje in de losse van de vorige toer.

Volgende toeren:

Herhaal in elke toer:

Haak 3 lossen en een half stokje in de losse van de vorige toer, daarna haak je op elk half stokje van de vorige toer en half stokje. In de kettingboog van 2 lossen haak je telkens een half stokje, 2 lossen en nog een half stokje.

Haak daarna weer op elk half stokje een half stokje. Aan het einde van je toer haak je een half stokje, een losse en een laatste half stokje. je bent klaar om deze toer te herhalen tot je sjaal voor jou groot genoeg is :). Bij mij werden dat 38 toeren.

Daarna werk je de omslagdoek af met franjes. Daarvoor knip ik strengen wol van telkens 30 cm  en knoop ze vast aan twee randen van de omslagdoek.

Duidelijker met een haakschema?

Hier komt het:

Tips:

  • Deze omslagdoek is ongeveer 190 cm breed. (zonder de franjes) en 90 cm hoog.
  • Bij dit patroon is het belangrijk dat je losjes haakt.
  • Hoe je het halve stokje haakt, vind je bij onze haakinstructies: Haken doe je zo #6: half stokje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *