Vanuit een stuk hout je eigen lepel snijden…Het heeft iets vertragends. Je hebt er geduld voor nodig. Je komt in contact met de materie en houdt er een mooi hulpstuk aan over voor in je keuken of tijdens je trektochten in de natuur.
Opgelet! Uitgesloten voor kids!!! Een lepel uit hout snijden vereist skills die kinderen nog helemaal niet onder de knie hebben. Dit is ronduit gevaarlijk voor hen door het gebruik van vlijmscherpe messen, het zetten van kracht, de zekerheid van uitschieten met het mes, het kunnen opbrengen van geduldig werk 🙂
Nodig:
- Lederen werkhandschoenen
- Een stuk gekliefd hout
- een ijzerzaag
- Een houtsnijmes
- Een lepelmes dat aan één kant snijdt
- een potlood
- Een houten werkplank op een tafel
- een stoel/bank
- schuurpapier
- zonnebloemolie
- geduld en een drietal uurtjes tijd…
Doen:
De voorbereiding
- Kies het juiste hout. Groen, vers gekapt hout is een noodzaak. Alleen dit hout is met de hand snijdbaar. Hout van de els is het zachtst om een vorm uit te snijden. Ook populier is een zachte houtsoort. Berk en wilg zijn iets harder, maar zeer geschikt. Je hebt stukken van 9-10 cm dik en 20-30 cm lang nodig.
- Klief het hout: Je verkrijgt twee stukken met een bolle zijde.
- Hou rekening met de juiste vochtigheid. Een gekapt stuk hout heeft in april een ander vochtgehalte dan in juni…Wil je een lepel snijden in april, dan laat je het hout een paar dagen rusten alvorens je begint te snijden. Ga je in juni aan de slag? Dan kan je dezelfde dag nog beginnen snijden.
- Zet je materiaal klaar op je werkplek: potlood, zaag, messen, schuurpapier.
- Kies het stuk hout waarmee je zal werken. Inspecteer het stuk op scheuren of barsten. Zo’n stuk gebruik je beter niet. Inspecteer het hout: ligt het goed in de hand? Zoek naar tekeningen, lijnen, knopen die je in je werk wilt integreren, of net niet.
- Verwijder de schors.
- Teken met potlood de lepel die je voor ogen hebt uit. Deze schets is geen harde grens. Je kan tijdens het snijden andere lijnen ontdekken die je lepel een andere vorm zullen geven. Blijf 0,5-1 cm van de randen van je stuk hout.
- Maak met een ijzerzaag twee zaagsneden, één aan elke kant waar de steel overgaat in de schep. Op die manier kan je je mes straks in een hoek zetten die anders onmogelijk is.
Het snijwerk
- Veiligheid boven alles. Trek lederen werkhandschoenen aan. Als het je bewegingsvrijheid belemmert bescherm je toch best je hand waarin je het stuk hout vasthoudt. Een ernstige snijwonde is snel gemaakt. Snij altijd van je lichaam weg. Op momenten dat je de duim van je dominante hand op het hout zet en zo een stuk hout afschilt gebruik je ook best de handschoen om je duim te beschermen.
- Werk geconcentreerd en zorgzaam met het houtsnijmes. Begin aan het steelgedeelte van je ontwerp en snij kleine deeltjes af. Blijf ongeveer een halve centimeter van de lijn van je schets. Zo hou je ruimte over om eventueel bij te sturen tijdens het snijden en ontdekken van bepaalde lijnen, tekeningen, knopen in je stuk hout.
- Wissel af tussen zittend en staand werken. Zitten kan je op een stoel of een bank met je werk tussen je benen. Let erop dat je benen bij het uitschieten met je mes op een veilige afstand zijn, want dit mes is vlijmscherp! Vermijd naar je toe snijden en het uithalen naar je buik toe. Er is riscio op uithalen naar je buik toe. Blijf dus geconcentreerd en zorgzaam snijden. Rechtstaand werken kan ook. Gebruik een plank om je tafelvlak te beschermen en je stuk hout op te kunnen rechthouden terwijl het steunt op de plank. Nu kan je van boven naar beneden toe stukjes hout afsnijden.
- Voel je stuk hout. Sommige stukken snijd je gemakkelijk af. andere delen bieden meer weerstand. Kijk goed. Zit er een knoop (cirkelvormig stukje) in het hout? Dit gedeelte van het hout is harder. In plaats van weerstand en meer druk uit te oefenen kan je ook langs de knoop heen werken. Zo krijgt je lepel een sierlijke gebogen steel…Of je zet meer kracht en snijdt de knoop met hardere bewegingen weg en verkrijgt een rechte steel…Hardere bewegingen geven meer kans op uitschieten met je mes…
- Wissel het uitwerken van de steel en de schep met elkaar af. Om een holte te maken in het midden van de schep gebruik je het lepelmes. Schil voorzichtig stukjes hout weg en creëer de holte die je voor ogen hebt voor je lepel.
De afwerking
- Als je tevreden bent over de vorm van je lepel kan je de ruwste deeltjes nog wat opschuren met schuurpapier.
- Smeer je houten lepel in met zonnebloemolie. Zo verzegel je het hout en maak je hem gebruiksklaar in de keuken.
Opgelet! Uitgesloten voor kids!!! Een lepel uit hout snijden vereist skills die kinderen nog helemaal niet onder de knie hebben. Dit is ronduit gevaarlijk voor hen door het gebruik van vlijmscherpe messen, het zetten van kracht, de zekerheid van uitschieten met het mes, het kunnen opbrengen van geduldig werk 🙂