DIY degelijk mondmasker naaien met de hand

DIY degelijk mondmasker naaien met de hand

Je hebt helemaal geen naaimachine nodig om een degelijk mondmasker te naaien van twee delen katoen met tussenruimte voor een filter.  Met dit patroon en stappenplan zal je het zeker lukken. Online circuleert er een handig filmpje over hoe je dat doet, een mondmasker naaien met de hand.

???? PER CHI NON HA LA MACCHINA DA CUCIRE ???Buongiorno con il nuovo tutorial di Maria Mancini!!! MASCHERINE CUCITE A…

Geplaatst door CreativeMamy op Vrijdag 24 april 2020

Ziet er doenbaar uit toch? Maar het gaat zo snel…Heb je net als ik geen ervaring met naald en draad, dan help ik je graag stap voor stap  op weg.

Wat heb je nodig?

 • stofschaar
 • 2 stukken katoenen stof
 • dit patroon (zie download)
 • pen
 • (stoom)-strijkijzer
 • naald en draad
 • naaischaartje
 • kopspelden
 • 2 elastieken van elk 18 cm

Wat moet je doen?

De voorbereidende werken: tekenen, knippen en strijken

 1. Trek met behulp van het patroon 2 keer de omtrek over op een stuk katoen.
 2. Markeer op de stof waar de vouwen moeten komen. Doe dat op de voorkant van de stof, dat is op de bedrukte kant van het stofje.
 3. Neem een strijkijzer. Vouw het lapje dubbel en strijk de vouw strak. Plooi het lapje weer open.
 4. Kijk nu goed waar je de markeerstreepjes voor de vouwen hebt gezet. Til het lapje op bij de tegen over elkaar liggende streepjes onder de middenlijn en maak een vouw naar het midden toe. Dat is naar de al gestreken lijn toe. Ga met het strijkijzer over je nieuwe vouw. Doe dat ook met de twee over elkaar liggende markeerlijntjes die boven de middenlijn staan. Til deze op en maak een vouw naar de middenlijn toe. Nu heb je de nodige vouwen voor je mondmasker. Een ingewikkeld deel (voor mij toch 😉 is al achter de rug.
 5. Nu heb je nog één zoom nodig aan één rand: boven of onder. Dat doe je door een klein strookje over te plooien en daarover te strijken. Om een strakke zoom te hebben plooi je dat randje nog een keertje over en strijk je er nog een keer overheen.
 6. Herhaal stap 3,4 en 5 ook bij je tweede lapje stof.

Het naaien kan beginnen:

 1. Neem naald en draad. Maak aan het einde van je draad een knoopje. Zo zorg je ervoor dat je zoom straks vast blijft zitten.  Naai de zoom van beide lapjes vast. Ga met je naald op en neer door de stof. Probeer je steken zo gelijkmatig mogelijk te houden. Gebruik voor de zoom garen die mooi versmelt met de kleur van je stofje. Zo vallen de steken minder op.
 2. Sluit af door je draad goed vast te zetten met een knoopje.
 3. Zet met 4 kopspelden je vouwen goed vast op elk lapje stof. Dat doe je op de achterkant. (waar het motiefje van de stof niet zit) Ik sla deze stap over…
 4. Nu gaan we de 2 stukken elastiek vastzetten met kopspelden op de zijkanten van het lapje. Zo blijven je elastieken mooi zitten als je straks gaat naaien. Dat doe je op de voorkant van de stof, en dus op de kant waar het motiefje van je stof wel zit. Leg de uiteinden van je elastieken naar de buitenkant toe. Het boogje ligt aan de binnenkant.
 5. Leg nu het andere lapje bovenop het lapje met de elastieken. De achterkant van de stof ligt naar boven. Dus, de voorkant van beide lapjes liggen nu tegen elkaar. Let er op dat van beide lapjes de zoom bovenaan ligt.  Ik zet nu de twee lapjes vast met 2 kopspelden. Zo blijven ze beter zitten tijdens het naaien.
 6. Naai nu de zijkanten van het mondmasker aan elkaar vast. Zorg dat je ver genoeg van de rand wegblijft. Naai nog een keer extra door de elastieken zodat ze stevig vast zitten. Naai zo van de linker zijde naar de onderzijde en dan naar de rechterzijde van het masker. De bovenkant met de zoom blijft open. Hecht je draad stevig af.
 7. Haal alle kopspelden eruit en vouw je mondmasker nu binnenste buiten. Nu is je mondmasker klaar. Je kan er een filter in steken.
 8. Als je wilt dat je filter er minder makkelijk uit gaat schuiven naai je de bovenkant ook een heel klein beetje dicht aan de uiteinden.

Je kan het patroon mondmasker. Dan kan je het direct gebruiken om op je stof over te tekenen. Op de achterkant van het patroon schreef ik het stappenplan uit. Zo heb je het altijd bij de hand als je in de weer bent met het naaien van jouw mondmaskers.

Tips:

 • Je kan de beschreven stappen op de achterkant van het afgedrukte patroon printen. Zo heb je de stappen steeds bij de hand!
 • Neem je masker mee in een afsluitbare box, een lege broodtrommel bijvoorbeeld. Steek hem na gebruik weer in de broodtrommel tot je thuis bent. Was de broodtrommel nadien uit met heet water en zeep.
 • Verzamel alle gebruikte mondmaskers in een afgesloten box tot je ze gaat wassen.
 • Hou het masker vast aan de elastieken om het aan of uit te doen.
 • Gebruik dagelijks een proper mondmasker.
 • Deze mondmaskers kan je na gebruik wassen door ze mee te wassen op 60 °C. Of je kookt water met de waterkoker en giet dit over je masker in een bakje met wat vloeibare zeep.  Laat even weken en spoel uit. Strijk de vouwen weer glad.
 • Even testen? Wil je zeker zijn of dit masker ok is qua veiligheid? Neem dan een spuitflesje met water. Hou je mondmasker klaar, met een filter erin. Spuit met het flesje door het mondmasker op een raam/spiegel. Als je geen druppeltjes op het raam ziet, dan is je mondmasker veilig. Enne, ik deed de test met die van mij. Het mondmasker is geslaagd voor de test.
 • Hemden, T-shirts, broeken waar de kids zijn uitgegroeid of waar er een scheur in zit hoef je niet weg te gooien. Bewaar de stof, haal de knopen eraf, hou de ritsen. Zo heb je altijd een knoop, of een stukje stof als je dat nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *