De tuin op het einde van de winter

Misschien denk je in de winter niet aan tuinklussen. Zeker als er sneeuw ligt en het vriest dat het kraakt, heb je weinig zin om buiten te werken. Dat hoeft ook niet. Van zodra het weer wat beter wordt, kun je echter al heel wat voorbereidende zaken uitvoeren. Zo ben je goed begonnen en kun je in de lente en zomer meer genieten van je tuin!

Zo kun je volgende zaken zeker al doen:

  • Groene aanslag op je oprit, terras en paden verwijderen. Gebruik hiervoor liever geen bleekwater (javel). Niet alleen is het heel milieu-onvriendelijk, je groene aanslag zal ook sneller terugkomen. Gebruik liever een gespecialiseerd product uit de supermarkt of het tuincentrum.
  • Siergrassen en struiken insnoeien. Ik laat mijn siergrassen staan tot op het einde van de winter. Dit levert prachtige plaatjes op bij sneeuw en vorst. Van zodra er weer jonge scheuten zijn, snoei je best zo snel mogelijk terug om beschadiging te voorkomen.
  • Knotten van wilgen. Wist je dat je mooie creaties kunt maken van snoeihout? Zo maakte ik een muur van takken die beschutting biedt aan mijn moestuin: je plant een paar stevige takken van gelijke lengte op gelijke afstand in de grond en vult op met takjes en twijgjes.
  • Bij droog weer kun je ook paadjes aanleggen in je moestuin. Door je snoeihout te versnipperen met een hakselaar maak je zelf het ideale materiaal voor een leuk paadje!
  • Zorg dat de vogeltjes voldoende te eten en drinken hebben gedurende de koudste periode van het jaar. Mezenbollen zijn een geliefd en gezond maal voor de vogels. Hang je de mezenbollen zodat ze zichtbaar zijn van in je huis, dan kun je nog genieten van het mooie schouwspel van aan- en afvliegende vogels.
  • Onkruid uitdoen kan ook al perfect, al is het beter droog daarvoor. Door het onkruid vroeg aan te pakken voorkom je later al te veel werk hieraan.
  • Controleer reeds je tuingereedschap en doe eventuele herstellingen. Zo ben je in de lente direct startklaar.

Eén gedachte over “ De tuin op het einde van de winter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *