De mooiste narcissen in je tuin

Narcissen vind je in vele soorten en kleurschakeringen. Ze zijn een must in elke tuin omdat ze al vroeg op het jaar kleur in je tuin brengen. Hoe krijg je nu de mooiste narcissen in je tuin?

Narcissen (of paasbloemen) zijn bolgewassen die zichzelf vermeerderen: je krijgt steeds meer narcisbollen en mooiere bloemen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de plant de kans geeft om na de bloei zoveel mogelijk kracht terug naar de bol te laten gaan. Dit kun je doen door het loof zo lang mogelijk te laten staan. Vind je dat slordig, denk dan aan die mooie bloemen die je volgend jaar zal kunnen bewonderen door even geduld te hebben. Staan je narcissen in een border, dan zullen de buurplanten het afstervende loof wel snel bedekken. Staan ze in het gras, dan kun je eventueel (als je het echt niet meer kunt aanzien) het loof wat dubbelplooien en er een touwtje of elastiek rond doen. Je mag het loof eigenlijk pas verwijderen als het spontaan loskomt als je aan het verdorde blad trekt. 

 

De uitgebloeide bloemen verwijder je wel best. Doe je dit niet, dan steekt de plant nog energie in de zaadvorming. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, kan de plant de energie laten teruggaan naar de bol.

 

Dus hier mag ik de bloemen afknijpen omdat ze uitgebloeid zijn, maar het loof laat ik nog een hele tijd staan:
narcis_uitgebloeid_1038px

 

Tip:
Plaats eens wat narcissen in een stuk gras langs je oprit of terras of een paadje. Het resultaat is prachtig!
narcissen_bloei
Laat wel voldoende ruimte tussen de planten zodat je gemakkelijk met je grasmachine de rest van het gras nog kunt afrijden. Staan ze te dicht op elkaar, dan ziet het er al snel verwilderd uit, zeker als er hoog gras begint tussen te groeien.
narcis_gras_1038px

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *